Krásné balkonovky vhodné i pro alergiky

 Exterier 
21. června 2020 11:03 / Hana Jordánová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Kávovník ozdobí krásně váš balkon Depositphotos
Na jaře začínají milovníci květin, kteří nemají zahradu, osazovat své balkony bohatě kvetoucími balkonovkami, které se během pár týdnů přemění na záplavu voňavých koberců. Vy se ale jen smutně kocháte z dálky. Jste totiž alergik a z nosu vám teče jenom při pohledu na tu nádheru. I pro vás však máme řešení.

Alergici se už s příchodem jara děsí pučících stromů a procházka rozkvetlou alejí je pro ně jako zlý sen. A rozkvetlý balkon obdivují jenom u sousedů. Patříte mezi ně? Nasaďte si na balkon nekvetoucí rostliny. Zelená má přece tolik odstínů, že při správném výběru dokážete vytvořit barevné posezení i bez pylu. A dokážou i krásně vonět! Navíc vám poskytnou příjemné posezení v létě na svém balkoně.

Zelená barva je základ zdraví, rovnováhy, harmonie a psychické pohody. Většina rostlin je zelené barvy a jejich odstínů. Tato zelená oáza vám zcela jistě neublíží. Jde o použití většího sortimentu rostlin jehličnatých, nekvetoucích, s různými odstíny zelené, nebo s panašovanými listy. Navíc rostliny bez květů vás ochrání před veškerým hmyzem, včetně včel a vos. Pozor však na to, co zrovna pěstuje váš soused. Přímo z vnějšího prostředí vás mohou ovlivnit také jiné dřeviny, pyly, trávy a rostliny.

Rostliny vhodné pro alergiky

Pěstovat můžete rostliny okrasné listem, kde je květ pouze doplňkem. V době vytvoření květního stonku je odstřihněte. Můžete pěstovat:

  • túje,
  • smrky,
  • jalovce.

Dalšími vhodnými adepty pro alergiky je třeba:

  • dieffenbachia (pozor, její listy jsou jedovaté),
  • cypřiš,
  • dracéna,
  • monstera,
  • voděnka (ta potřebuje skutečně bohatou zálivku),
  • žumen,
  • břečťan, ze kterého si můžete vytvořit bohatou zelenou stěnu,
  • azalka,
  • kávovník,
  • asparát.

Nevhodné rostliny

I nekvetoucí balkonovky nemusejí být zrovna vhodné, přestože přímo nekvetou barevnými květy. Vytvářejí totiž pyl. Např. dřeviny s množstvím pylu jsou břízy, lísky a vrby na kmínku. Okrasné trávy jsou také nevhodné. Alergii umí vyvolat i některé rostliny, které produkují mléč, nebo mají bodliny, ostny či plstnaté listy. Takové druhy byste neměli pěstovat ani v případě, pokud máte malé děti. Na výběr je mnoho druhů a i ti s malým handicapem si určitě mohou vytvořit kolem sebe zdravou přírodu.

Nádoby

Nabídka vhodných nádob na balkonovou výsadbu je v současné době velmi různorodá. Můžete vsadit na klasické truhlíky, lepší jsou však ty samozavlažovací, které vám prominou i pár dnů dovolené. Naopak u terakotových nádob je nutné brát ohled na to, že zemina v nich vysychá velmi rychle a je tedy nutná častější zálivka. Chcete-li pěstovat celoroční druhy, volte pevný plast, který odolá vysokým teplotám na slunci a je i mrazuvzdorný.

Substrát

Nejvhodnější hotový substrát na vaše rostlinky vám navrhne každý zahradník, u kterého jej také kupte. Je totiž namíchán ze stejných dílů kompostní zeminy, rašeliny a písku a vy si tedy nemusíte lámat hlavu, čeho, kolik a kam. Nezapomeňte však na menší drenážní vrstvičku ze štěrku, drcených cihel či keramzitu.

A pak už zbývá jenom vhodně zalévat a těšit z tisíců tónů zelené barvy. I alergici mají právo na osázené balkony. Na balkoně můžete pěstovat třeba i zeleninu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47