Stačí jedna jediná surovina. Využijte sílu kastilského mýdla k očistě celé domácnosti

 Tipy a inspirace 
12. srpna 2021 17:02 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kastilské mýdlo je zcela přírodního původu Depositphotos
Stačí jedna jediná surovina a můžete si z ní vytvořit hned několik prostředků, s nimiž si vystačíte na úklid celé domácnosti. Řeč je o kastilském mýdle.

Kastilské mýdlo je biologicky rozložitelné mýdlo z olivového oleje, vody a louhu. Proto je také velice populární mezi vegany a vegetariány. Tento druh mýdla již po celá staletí lidé používají na vše od mytí obličeje a vlasů, až po praní prádla a čištění podlah. Proto určitě stojí za to jej vyzkoušet.

Prací gel

Máte-li doma alergika či vyhledáváte-li ekologické prostředky kvůli ochraně přírody, pak je kastilské mýdlo pro vás to pravé. Nezpůsobuje žádné podráždění kůže a neobsahuje těžká barviva ani parfémy. Tekutý prací prostředek si můžete vyrobit snadno sami. Stačí smíchat 1 šálek tekutého kastilského mýdla, 3/4 šálku jedlé sody, 2 a 1/4 šálku teplé vody a 1/4 šálku jemně mleté mořské soli. Míchejte vše tak dlouho, dokud se ingredience nerozpustí a nevytvoří homogenní směs. Poté můžete používat stejně jako běžný prací gel. 

Vhodné i do myčky

Z kastilského mýdla můžete vyrobit také skvělý prostředek pro mytí nádobí. Smíchejte trochu mýdla s 1 šálkem vody a 3 lžičkami citronové šťávy. Jemně protřepejte a prakticky máte hotovo. Při mytí nádobí nalijte 1 lžíci do komory pro tablety. Do prostoru také nalijte šálek bílého octa, který odstraní tvrdost vody. 

Univerzální čistič

Své domácí prostředky můžete ještě rozšířit o univerzální čistič. Smíchejte 1/2 šálku bílého octa, 2 lžičky tekutého kastilského mýdla a 2 šálky destilované teplé vody. K tomu přidejte pár kapek esenciálního oleje, který dodá vůni. Vše protřepejte a používejte na všechny omyvatelné plochy, a to včetně oken. Při jejich mytí se držte ještě několika zásad, které vám usnadní tuto práci. Jaké to jsou, jsme psali zde.

Silný odmašťovač

Na velmi odolné skvrny a nečistoty si vytvořte pastu ze 1/4 šálku kastilského mýdla
1 šálku jedlé sody, 1/2 šálku hrubé mořské soli. Ze všech surovin vytvořte hustou pastu, kterou naneste na znečištěná místa a nechejte působit nejlépe přes noc. Pasta je skvělá na různé připečeniny v troubě, na grilu či digestoři. Místo poté vyčistěte houbičkou nebo kartáčem a umyjte vodou smíchanou s octem. 

Zdroj info: www.countryliving.com, www.thespruce.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod