Pokud je váš trávník celý flekatý i přesto, že se o něj staráte, zřejmě jej napadla kornatka travní

 Exterier 
07. srpna 2021 10:58 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kornatka se často projevuje hnědými skvrnami Depositphotos
Je váš trávník najednou celý flekatý i přesto, že se o něj staráte? Zřejmě vás navštívila houba kornatka travní.

Asi každý touží mít u domu krásný, svěže zelený trávník. Bohužel, čím více péče mu věnujete, tím spíše je náchylnější na různé choroby a škůdce. Většinou může být tímto výkyvem například nevyrovnaná výživa, zamokření, nepravidelná seč nebo spadané listí na podzim. Asi největším nepřítelem zeleného pažitu je houba kornatka travní. Často se tato choroba označuje jako červená nitkovitost trav. Co dělat, pokud ji najdete?

Červený trávník

To, že váš trávník napadla choroba červená nitkovitost trav, poznáte snadno. V trávě se často objevují suché kruhové fleky. Při bližším zkoumání můžete objevit na stéblech hnědé až slámovitě zbarvené skvrny s bílými, ale častěji růžovými chomáčky. A pokud se houba hodně rozšíří, může se váš trávník doslova zbarvit do červena. Kornatka napadá všechny travní druhy. Nejvíce kostřavy červené, jílky vytrvalé a lipnici luční.

Miluje vlhko

Velmi často se kornatka objevuje v trávnících s nedostatečným drnem, které jsou hnojeny nepravidelně a nevyváženě, ale stejně tak miluje přemokřené půdy. Objevuje se také v době výskytu rosy a vyhovuje jí rovněž nadbytek plsti v trávníku, střídání chladu a tepla nebo málo světla.

Snadno se šíří

Pozor, kornatka je velice nakažlivá. Snadno se tak může přenést i na sousedův trávník. Přenáší se vodou, pohybem lidí a zvířat, sekačkou a jinou mechanizací. Snadno se tak může stát, že v dobré víře posečete trávník s tím, že houbu odstraníte, ale naopak si ji tím roznesete po celé zahradě. 

Důležitá je prevence

Pokud chcete ochránit svůj trávník před touto chorobou, musíte o něj pravidelně pečovat. A to obnáší nejenom pravidelný střih, ale také používat kvalitní hnojiva a kromě toho z trávníku pravidelně odstraňovat plsť. K tomu vám poslouží i vertikutátory. Jak vybrat vhodný typ pro vaši zahradu jsme psali zde. Dále je nutná optimalizace závlahy a pravidelná hygiena sekačky, nezapomeňte na čištění sekačky a dezinfekci nožů. Pokud se i přesto všechno kornatce u vás zalíbí, pak sáhněte po klasickém fungicidním přípravku. 

Zdroj: lawnweedexpert.co, thegrasspeople.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod