Jak mít jednou provždy uklizeno. Zkuste zónový úklid

 Tipy a inspirace 
08. srpna 2021 13:10 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skloubit práci a péči o domácnost bývá často náročné Depositphotos
Děláte všechno možné, ale stále máte doma nepořádek? Vyzkoušejte techniku zónového úklidu. Díky ní budete mít bydlení nejenom čisté, ale také mnohem více času na sebe.

Celý den trávíte v práci a když přijdete odpoledne domů a začíná vám další kolotoč - večeře, děti, úklid. Právě ten vám mnohdy zabere nejvíce času. Chtěli byste to změnit? Pak zkuste tzv. zónový úklid. Zabere vám jen dvacet minut denně.

Pět zón

Rozdělte si byt na určité zóny, které denně uklidíte, práce vám zabere jen pár minut času. Uklidíte každý den něco a máte prakticky pořád uklizeno. Ideální je, abyste měli celkem pět zón, kterým budete věnovat pět dnů v týdnu. Díky tomu pak budete mít víkend volný.

Vytvořte si seznam

V každé zóně si vytvořte seznam činností, které budete každý den vykonávat. Například se může jednat o jednotlivé místnosti. Počítejte s tím, že zřejmě zpočátku všechny nestihnete, ale nebojte. Jakmile bude ubývat nepořádku, bude ubývat i práce při úklidu. Zatímco poprvé možná strávíte úklidem pod postelí celou dvacetiminutovku, příští týden už se jen pohledem ujistíte, že je tam čisto a přesunete se k dalšímu bodu. Klidně si nastavte minutku na dvacet minut a pracujte jen do chvíle, dokud vám nezazvoní. 

Činnosti navíc 

Kromě práce v zónách si naplánujte také jednu věc, kterou provedete v celé domácnosti, například vytírání, luxování nebo žehlení. To vše se ale do zónové dvacetiminutovky nezapočítává. A aby vám šel úklid mnohem rychleji, vyrobte si pár šikovných úklidových prostředků, o nichž jsme psali zde

Tip na závěr

Pokud máte možnost, určitě do úklidu zapojte také svého partnera nebo děti. Úklid i následné udržování domácnosti v čistotě vám půjdou doslova od ruky.

Zdroj: simplelivingmama.com, acultivatednest.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod