Plevelu se mezi dlaždicemi daří velmi dobře. Odstraňte jej bez námahy a zamezte mu v dalším růstu

 Exterier 
28. května 2021 09:00 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Chodník udržuje vlhkost v půdě, což plevelu prospívá  Depositphotos
Plevel vyrůstající ve spárách chodníku nebo příjezdové cesty zahradu rozhodně nezkrášluje. Navíc se zdá, že se mu tam daří mnohem lépe než kdekoliv jinde, což může být k vzteku, protože málokoho baví vytahovat plevel ručně. Existuje však několik možností, jak jej odstranit, aniž byste museli celý den klečet u chodníku. Přečtěte si o nich.

Plevel, který vyrůstá ve spárách, lze poměrně těžce korigovat. Můžete odtrhnout trávu, ale pokud jsou mezery v chodníku úzké, kořen se vám patrně vytrhnout nepodaří. Proto raději vsaďte na osvědčené metody, které vám nezaberou moc času.

Proč se ve spárách chodníku plevelu tolik daří?

Spáry poskytují plevelu vynikající podmínky k růstu. Obsahují totiž překvapivé množství organických látek. Vlhkost, která prosakuje do trhlin chodníku, tam zůstává mnohem déle než v jiných částech půdy. Dlažba udržuje vlhkost pod povrchem podobně jako mulč, což trávě prospívá. Chodník navíc pohlcuje sluneční paprsky a udržuje v půdě teplo i v chladnějším počasí, takže se plevelu daří dobře.

Sůl

Jedním ze způsobů, jak zabránit rozšiřování plevele, je sterilizace půdy. Postačí vám obyčejná kuchyňská sůl. Smíchejte ji s vodou v poměru jedna ku třem, nalijte do rozprašovače a postříkejte s ní chodník či příjezdovou cestu. Dejte si však pozor, abyste roztokem nezasáhli i okolní rostliny, které pěstujete. Zahubil by je totiž také. Pro lepší efekt aplikujte směs vícekrát.

Vroucí voda

Pokud jste si ohřívali jídlo ve vodě, nemusíte ji lít do odpadu, ale chrstněte rovnou na plevel. Jde o přirozený způsob, jak se snadno a bez chemie zbavit nežádoucích trav. Zopakujte tuto metodu několikrát a plevel se po chvíli vzdá. Nepoužívejte však vodu, která obsahuje olej nebo zbytky masa z vaření. 

Propanový hořák

Pokud plevel bude z chodníku vykukovat i nadále a žádná z výše zmíněných metod vám nepomůže, přišel čas vzít do rukou propanový hořák. Používá se ke spalování plevele běžně. Vysoké teploty poškodí buněčnou strukturu trávy a ta za několik dní uhyne. Přečtěte si také, jak se zbavit holubů na balkoně či terase. Zkuste gelový odpuzovač nebo lanka.

Zamezte plevelu v dalším růstu

Plevel zlikvidujete a po chvíli se tam většinou objeví znovu. Neustále se jej zbavovat je otravné, proto to proveďte navždy. Mezery v dlažbě vyplňte těsnicí maltou nebo tmelem. Semena tam již neproniknou. Každoročně kontrolujte, zda se na chodníku neobjevily nové praskliny a případně je opět zaplňte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?