Přišel čas na stříhání živých plotů. Pusťte se do toho, poradíme jak na to

 Exterier 
24. června 2020 14:00 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
K úpravě živého plotu potřebujete správné nářadí  Depositphotos
Živý plot mají na svém pozemku téměř všichni zahrádkáři. Pokud nebydlíte někde v přírodě a vyloženě daleko od lidí, máte ho jistě také. Dokáže totiž zajistit soukromí, ostatní lidé z vesnice či města už neuvidí na váš pozemek. O živý plot se musíte občas starat, stříhání plotu se nevyhnete.

Druhů živých plotů existuje hned několik. Můžete si vybrat z tvarovaných či volně rostoucích. Názvy vám napoví, co jsou zač. Volně rostoucí živé ploty nemusíte příliš tvarovat, budou růst, jak se jim zlíbí. Tvarované živé ploty je potřeba upravovat, aby měly vámi požadovaný tvar. Zastřižení prospěje všem živým plotům.

Kdy je vhodné živý plot ostříhat?

Obecně se doporučuje ostříhat živý plot v červnu, protože během jara ploty věnují veškerou svoji energii na kompletní obnovu po zimním období. V jarních měsících navíc ještě dorůstají. Růst končí právě v červnu. Do té doby bujně narostou a v červnu je můžete upravit.

V parných letních dnech je však nestříhejte, mohli byste je tím poškodit. To samé platí pro zimu, kdy jsou teploty velmi nízké a ploty nemají energii na regeneraci. Stálezeleným plotům stačí, když je ostříháte jednou ročně. Ideální je pro ně podzim.

Pokud máte tvarovaný živý plot a chcete postupně změnit jeho tvar, začít byste s tím měli už v únoru. Následně ho zastřihujte každý měsíc až do května. Důležité je, abyste střih neprovedli radikálně, protože jinak by se z toho nemusel už vzpamatovat.

Na stříhání živých plotů potřebujete vhodné nářadí

Pro zastřihávání živého plotu byste měli mít vhodné nářadí. Rozhodně se vám to nepovede s kosou nebo mačetou. Pro zastřihávání menších výhonků se vám hodí zahradnické nůžky. Pro stříhání velkých plotů jsou vhodné benzinové či elektrické nůžky.

Jak živý plot zastřihnout?

Tvarovanému živému plotu musíte věnovat více času. Nebude stačit ho ostříhat pouze jednou v roce. Začít byste měli už na jaře, abyste ho to léta měli vytvarovaný tak, jak si představujete. Pokud vám na zahradě roste volně rostoucí plot, stříhání můžete provést jednou až dvakrát do roka.

Většinu mladých živých plotů byste měli stříhat několikrát do roka, aby si zvládli vytvořit pevný základ. Zastřihávejte pouze mladé části, starší naopak nechte být.

Střih začněte provádět v bočních částech a následně přejděte k vrchní, kterou můžete i trochu zkrátit. Opadavé druhy živých plotů stříhejte zešikma. Dále čtěte: Postarejte se o svůj trávník s pomocí vřetenové sekačky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod