Jak dokonale provonět celý domov? Tajemství našich babiček zní: Mějte vždy po ruce kostku mýdla a čerstvé květiny

 Tipy a inspirace 
23. října 2023 14:11 / Natálie Nová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rady našich babiček bývají často velmi moudré Depositphotos
Jak je to možné, že kdykoliv vstoupíte do domu své maminky nebo babičky, okamžitě ucítíte povědomou a velmi příjemnou vůni, kterou má pouze jejich domov? Je to skutečně pouze a jen o vůni, nebo jde o to, že v něm cítíte i vůni lásky, nekonečných objetí, domova, bezpečí a starých dobrých časů? Ať tak či onak, maminky a babičky mají několik triků, jak udržet domácnost stále voňavou.

V dnešní době můžete koupit nespočet domácích vůní, difuzérů, aroma lamp, vonných svíček, esencí či jiných prostředků, které zaručeně provoní váš byt. I tak ale zůstává babiččin dům zvláštním místem, které voní nejlépe na planetě. Uvolňující vůně domova je doslova opojná, a to především kvůli našim vzpomínkám na dětství, ale také díky několika trikům, které naše babičky dobře znají.

V koupelně mějte vždy čerstvé mýdlo

Možná si říkáte, že přece ani klasické mýdlo nepoužíváte a pouze doplňujete do dávkovače jeho tekutou formu. A tady vás ve vašich myšlenkových pochodech zastavíme, protože to vůbec není důležité. To, že klasické kostkové mýdlo nepoužíváte, neznamená, že jich nemůžete pár koupit a rozmístit je na několik míst po celém bytě. Umístěte alespoň jedno do každé místnosti. Čerstvé voňavé mýdlo v koupelně u ručníků, u prádla v ložnici nebo dětském pokoji dokáže skutečně příjemně provonět celou místnost.

Ke vchodu umístěte vonné květiny nebo bylinky

Tato praktika je skvělá v tom, že uvítáte vaše hosty příjemnou nevtíravou vůní ještě před tím, než navštíví vaše hlavní obytné místnosti. Babičky často vysazují bylinky a vonné květiny do truhlíků i v oblasti před vstupními dveřmi do domu. Zrovna tak však rády aranžují květiny i do několika váz po celém domě, aby nesly příjemnou vůni. Poslouží jakákoliv voňavá květina a vítané jsou i bylinky jako rozmarýn, máta nebo levandule.

Provoňte své šuplíky

Tento tip můžete začlenit do své pravidelné úklidové rutiny. Použijte vonné sáčky, papírky nebo jinou formu vůně do skříně i do vašich zásuvek s oblečením. Nejenže vytvoříte skvěle provoněný dům, ale použijete k tomu i svou charakteristickou oblíbenou vůni. Kdykoliv pak otevřete šuplík s oblečením, celou domácnost znovu a znovu provoníte.

Vytvořte jedinečné směsi potpourri

Možná si myslíte, že tradiční potpourri už dávno vyšly z módy, ale nic vám nemůže bránit připravit si skvělou vůni u sebe doma na sporáku. Jednoduše zkombinujte plátky citronu, pomeranče či grepu s bylinkami, jako je rozmarýn nebo tymián a kořením, jako je muškátový oříšek nebo skořice, a namočte je do hrnce se dvěma šálky vody a uzávěrem plným bílého octa. Bílý ocet pomáhá eliminovat zbytkové pachy jídla vyskytující se ve vaší kuchyni. Lžička vanilkového cukru zase vzbudí pocit, že se právě dopekly křupavé sušenky. Což ovšem způsobit velké zklamání v očích toho, kdo na ně kvůli tomu dostane chuť.

5. Odsuňte odpadkové koše z dohledu

Není důležité pouze vytvořit něco, co váš dům či byt provoní. Budete muset odstranit i to, co umí velice rychle zařídit opak. Řeč je o odpadkových koších. Babičky je proto mívají často zavřené uvnitř skříní nebo ve výsuvných zásuvkách na odpadky, aby nebyly vidět.

Zdroj: allrecipes.com, tidymom.net.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod