Plzáci začínají klást vajíčka. Když je nezastavíte, čeká vás na jaře invaze, každý jedinec naklade až 220 vajíček

 Tipy a inspirace 
09. srpna 2022 10:29 / Kateřina Andrýsková
  5
📷
1 fotografie v galerii
Plzák španělský dokáže napáchat značné škody Depositphotos
Polovina srpna je obdobím, kdy invazivní druh plzák španělský začíná rozsévat po naší zahradě stovky malých bílých vajíček. Vy si musíte s nenáviděným škůdcem zahrát na schovávanou a místa, kam před vámi své budoucí potomky ukryl, odhalit co nejdříve a zneškodnit je. Jinak vás čeká na jaře nemilé překvapení.

Plzák španělský (arion vulgaris) se řadí mezi plže do čeledi plzákovitých. Je to druh, který k nám přicestoval ze severní části Pyrenejského poloostrova, ale v roce 1955 byl společně s rostlinným materiálem a odpadem přivezen do zbytku Evropy, kde se velice rychle rozšířil po celé oblasti. O tři roky později byl pozorován rovněž v USA. Jedná se o silně invazivní druh a považujeme ho za nebezpečného škůdce, který je schopen vytlačit naše původní druhy a zdevastovat naši zahradu, ale i zemědělskou půdu.

Jak rozeznat plzáka od našich slimáků? Plzák španělský dorůstá délky 8 až 12 centimetrů a objevuje se nejčastěji v barvách od oranžové do světle hnědé. Od plzáka lesního, kterému se dospělí jedinci velice podobají (ale jsou menší) ho poznáte tak, že mláďata mají velice pestré zbarvení od žluté do hnědé a vynikají dvěma světlými pruhy v oblasti zad.

Až 220 vajíček na každého jedince

Invaze plzáků do našich zahrad bývá velice intenzivní. Plzáci totiž patří mezi hermafrodity, což znamená, že po páření mohu klást vajíčka oba jedinci. Jeden jediný plzák jich je schopen naklást v několika snůškách až neuvěřitelných 220 kusů. A jakmile se z nich vylíhnou další jedinci, celé kolo se roztáčí znovu. Vajíčka, která na své zahradě objevíte dnes, se pravděpodobně letos už vylíhnout nestačí, ale o to horší bude vaše první jarní návštěva zahrady. Plzáky španělské je opravdu nutné hubit, jelikož rychlost, jakou se u nás druh rozmnožuje, je skutečně obrovská.

Vajíčka kladou právě teď

K páření plzáků dochází již v průběhu června a první vajíčka začínají klást všichni jedinci od poloviny srpna až do poloviny posledního měsíce v roce. Nejvíce vajíček však nakladou odteď do konce srpna, až začátku září. Mláďata se objevují už po 38 až po 43 dnech, ale pokud kladou plzáci vajíčka později v září a dále, vajíčka přezimují a malí plzáci přicházejí na svět až zjara. Pokud je navíc teplá zima, může to být klidně už v dubnu.

Znemožněte jim páření

Plzákům se daří na zahradách, kde je dostatečná míra vlhkosti. Zalévejte proto své rostliny pouze ke kořenům a pokud chcete kropit trávník, čiňte tak především v ranních hodinách, aby půda nezůstávala vlhká přes noc. Kompost před použitím vždy prosejte, kontrolujte a mějte ho v dostatečné vzdálenosti od záhonků. Pravidelně sečte trávu, odstraňujte plevel a staré dřevo, jelikož to jsou přesně místa, kde se plzáci rádi drží.

Zastavte je dřív, než bude pozdě

Plzáky ze zahrady odstraňujte a nenechte je, aby se na vaší zahradě pářili. Vajíčka pravidelně hledejte a ze zahrady odstraňujte. Plzákům přichystejte pasti (skvěle funguje pivní past), sbírejte a hubte. Můžete i trochu pomoci matce přírodě, aby část udělala za vás. Instalujte do zahrady malý rybníček, živé ploty, křoviny, ale i úkryty z kamení, které přilákají ježky, ropuchy, ještěrky, užovky a další živočišné druhy, jejichž zástupci vám s hubením plzáků rádi pomohou.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: wikipedia.org, deveshop.cz, dvojka.rozhlas.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008