Vyvarujte se nekalých praktik pronajímatelů a najděte bydlení snů

 Tipy a inspirace 
13. června 2022 10:28 / Michael Veselý
  0
📷
1 fotografie v galerii
Pokud si hledáte nájemní bydlení, důležité je najít to správné Depositphotos
Chystáte se najít si nový byt a nevíte, jak si správně vybrat? Projděte inzeráty, poptejte se známých a s budoucím pronajímatelem si vyjasněte všechny podmínky. Výběr dobrého bydlení není snadný a měl by se z velké části řídit tím, jak se u nového domácího budete cítit. Jsou ale věci, na které si musíte dát pozor.

Některým nájemníkům vyhovuje jednání přes realitní kancelář. Ta sice zajistí veškerý servis, v závěru je ale pouze zprostředkovatelem a podpisem smlouvy její práce končí, na to myslete. Určitě byste se měli dobře seznámit s majitelem nemovitosti, s ním budete jednat během dalších měsíců a možná i let. Pokud si nesednete, jakékoliv řešení problému pro vás bude velice nepříjemnou záležitostí.

Jestliže chcete najít dobrý pronájem, nejlepší rada je být upřímný a otevřený. Tím, že cokoliv zatajíte si obvykle nepomůžete. Žijeme v době, kdy už se toho dá o člověku mnoho zjistit i na internetu a po nastěhování se spousta věcí stejně provalí. Pokud budete lhát a zapírat, nakonec byste se v nájmu nejspíš necítili příjemně. Budoucí domácí se zřejmě bude ptát na váš příjem, druh zaměstnání, nebo na reference z předchozího nájmu. Pokud jste měli v minulosti nějaké potíže, nevyplatí se je zapírat. Mnoho pronajímatelů si kontakt na majitele vašeho bývalého bytu najde a jestliže vyplyne, že jste lhali, ze seznamu uchazečů vás vyškrtnou.

Zákazy které zákon zakazuje

Často se stává, že pronajímatel si vymyslí do smlouvy body jako zákaz zvířat, kouření, nebo dokonce zákaz nahlásit si na adrese trvalý pobyt. Jde ale o omezování, které občanský zákoník nepovoluje. To v praxi znamená, že takové ustanovení smlouvy je neplatné, protože porušuje nařízení daná státem. Nikdo vám nemůže bránit mít trvalé bydliště v místě, kde skutečně žijete. Smlouvu si poctivě pročtěte, protože může také obsahovat nejrůznější sankce za porušení ustanovení, která podepisujete.

Služby

Měli byste mít jasně dáno, které služby obstarává pronajímatel a o co se stará nájemce sám. Jestliže smlouvou není stanoveno, co si musí nájemce zajistit sám, pak platí, že pronajímatel zajišťuje takzvané nezbytné služby. Mezi ty patří dodávky tepla, světla, vody, odvod odpadních vod nebo případné čištění jímek, odvoz odpadu, televizní a rozhlasové služby, úklid společných částí domu, čištění komínů a provoz výtahu.

Pokud smlouva určuje, že některé ze služeb si musí nájemník sjednat sám, bývá to obvykle přepis energií nebo služeb internetového poskytovatele. Pro obě strany to přináší výhody v podobě méně starostí, papírování a lepšího přehledu.

Předávací protokol

Při nástupu do bytu je důležité zdokumentovat v jakém stavu byl byt předán. Předávací protokol musí obsahovat nejen stavy měřidel, kvůli případnému vyúčtování, ale také ostatního vybavení. Pokud je v bytě prasklý obklad, poškrábané lino, odřená linka nebo prasklé umyvadlo, vše by mělo být zaznamenáno a ideálně doplněno o fotografie, v jakém stavu byl byt předán. Je ve vašem zájmu, abyste měli vše řádně zapsáno, protože v opačném případě může majitel po vystěhování žádat náhradu za škodu, kterou jste nezpůsobili.

Nájemné

Ze zákona by mělo být ve smlouvě odděleno nájemné a poplatky za služby. Vás bude zajímat především datum splatnosti. Nikdy nepřistupujte na smlouvu, která ho jasně neurčuje a nic nenechávejte náhodě. Majitel bytu se může tvářit jako sympatický člověk, který řekne, že si bude brát peníze do ruky, jak se vám to hodí. Ve skutečnosti tohle ale dělají ti, kdo se chtějí vyhnout placení daní, nebo mají sami finanční potíže a že by počkali, pokud budete mít zrovna málo peněz, obvykle neplatí.

Prohlídka bytu

Klíčový je pro vás byt samotný. Majitel je pouze jakýmsi jednatelem, kterému budete odvádět poplatek, byt je ale tím, co vás musí uspokojit. V klidu se projděte, zkuste si představit, kam co umístíte a jak se tu budete cítit po příchodu z práce. Nebojte se klást otázky. Při prohlídce se soustřeďte na to, zda nenarazíte na zápach, nebo se z okolních bytů neozývá hluk. Je vhodné domluvit si návštěvu na večer, kdy už budou sousedé doma. Můžete se tak vyhnout bydlení pod neukázněnou rodinou se třemi dětmi nebo vedle sousedky, která chová smečku „ukřičených" jorkšírů a ráda poslouchá hlasitou hudbu.

Majitel by vám měl dát dostatek času se bytě rozhlédnout, vše vám ukázat a vysvětlit. Je docela normální, že první návštěva bytu trvá 20 až 30 minut v závislosti na jeho velikosti a vybavení. Pokud pronajímatel spěchá nebo se bude vymlouvat, že čeká další zájemce, případně že zrovna musí někam odjet, zpozorněte. Seriózní majitel bytu by si měl na potenciálního klienta najít dostatek času a dát mu možnost náležitě si budoucí bydlení prohlédnout.

Dejte se do řeči se sousedy. Možná vám připadne trochu nepříjemné klepat nebo zvonit na cizí lidi a vyptávat se, věřte ale, že pokud jsou to milí lidé, vy i oni za to budete rádi. A pokud ne, možná je dobré si rozmyslet, jestli o bydlení v jejich blízkosti vůbec stojíte. Navázat hovor se sousedkou není nic těžkého, představte se jako zájemce o vedlejší byt a přeptejte se, jak to tady chodí. Nebývají potíže s výtahem? Nejsou sousedi hluční? A co randál z ulice? Jak funguje úklid společných prostor? Vadí lidem v domě děti nebo zvířata? Jestli nějaké máte, určitě není od věci se zeptat. Lépe tak zjistíte, co můžete očekávat. Sami navíc určitě nemáte políčeno jen na jeden byt a podobný rozhovor vám může pomoci si ujasnit, kde se vám bude líbit.

Až si tedy budete vybírat, kam se nastěhujete, řiďte se instinktem a nezapomeňte pozorně nastudovat nájemní smlouvu. Nic vás pak nemůže překvapit.

Autorský článek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod