Vše o nájemní smlouvě: Než někomu pronajmete byt, ujistěte se, že jste mysleli na vše

 Tipy a inspirace 
12. června 2022 18:45 / Michael Veselý
  0
📷
1 fotografie v galerii
Pokud pronajímáte byt, měli byste mít náležitě zpracovanou smlouvu Despositphotos
Jako pronajímatel budete stát před velkým rizikem, které se může hezky zúročit a stejně tak přinést i plno starostí. Abyste se jim nejvíce vyhnuli, je důležité mít patřičně ošetřené všechny náležitosti ve smlouvě.

Než do bytu kohokoliv nastěhujete, myslete na to, že je vždy lepší, aby si toho co nejvíce hradil sám. Pokud máte samostatná měřidla energií, zaneste do smlouvy, že je povinen si je na sebe do určité doby přepsat. Obvyklá bývá lhůta 14 dnů. Na pobočkách lze provést přepis odběrného místa na počkání. Z hlediska rizika se vždy více vyplatí přijít o měřidla za pár tisíc, než platit desetitisícové dluhy za neuhrazené energie, pokud by se nájemník ukázal jako nespolehlivý.

Energie však nejsou jediné, co si nájemník přihlašuje. Drtivá většina bude chtít na nové adrese i trvalé bydliště. Mají na to ze zákona právo a vy s tím musíte počítat. Je ale třeba uvést do smlouvy pevné datum, do kdy si jej musí opět odhlásit po ukončení smlouvy. Tedy například, že je povinen bydliště změnit do jednoho měsíce.

Zvířata

Jedním z nejřešenějších problémů při výběru vhodného uchazeče bývá kouření a domácí mazlíčci. V případě kuřáků si jednoduše musíte říct, zda jsou pro vás přijatelnými nájemníky a případně vytyčit pravidla jako kouření pouze venku. U mazlíčků máte o něco více možností. Zákon neumožňuje zakázat zvířata v bytě. Nabízí se tedy dvě varianty řešení, pokud si je v nemovitosti nepřejete. Buď se zájemci se zvířetem vyhnout, nebo jeho přítomnost finančně kompenzovat. Do smlouvy můžete uvést, že v případě ubytování zvířete požadujete vyšší kauci nebo i vyšší nájem. Jakou částku si zvolíte je zcela na vás. Kauce ale nesmí přesáhnout zákonem stanovenou hranici do výše 3 nájmů.

V některých případech se nabízí otázka, jak by měla smlouva rozlišovat akvarijní rybičku, křečka, fretku nebo psa. Nájemníkům by se jistě nelíbilo, že mají připlácet na nájemném, pokud si pořídí terárium s jednou rosničkou. Pokud vám to vyhovuje, můžete bod ve smlouvě formulovat tak, že navýšení kauce – popřípadě nájmu – se týká volně pobíhajících zvířat. Kočka a pes jsou v tomto případě jasní, rybičky také a pokud si někdo pořídí králíka, je čistě na něm, jestli ho bude mít v kleci nebo puštěného po bytě. Mějte také uvedeno, že jakékoliv škody, které na majetku nájemník způsobí, je povinen uhradit. To se vyplatí pro případ, že by došlo k vyššímu poškození, než kauce pokryje.

Pokuty

Ač to na někoho může působit nepříjemně, podmiňovat smlouvu pokutou je běžná praxe a v některých případech ta jediná, která skutečně funguje. Vraťme se k výše zmiňovaným zvířatům. Jako majitel nemáte právo je zakázat, nicméně určitě byste měli vědět, že se ve vaší nemovitosti nachází. Pokud to nájemník neoznámí, může mu hrozit pokuta. Podobně podmiňte i opoždění nájmu například přičtením penále za každý den, kdy se s uhrazením opozdí. Podobně můžete postupovat i v dalších bodech smlouvy.

Délka pronájmu

Jednou z nejvýznamnějších záležitostí, kterou se budete při tvorbě smlouvy zaobírat, je délka pronájmu. Obvykle se dělá na dobu určitou a zpočátku je běžné poskytovat pronájem na krátké období. První nájemní smlouvy bývá na zkušební dobu tří měsíců, během kterých si majitel i nájemce ověří, zda jsou se smluvním vztahem spokojeni. Pak je obvyklé prodloužit smlouvu na 6 měsíců a později znovu na rok. Většina nájemníků je zvyklá, že se jim smlouva po roce prodlužuje. V případě nájmu na dobu neurčitou se uvádí výpovědní lhůta, která by vám měla dát čas, najít nového nájemce a nepřicházet zbytečně o finance z nepronajatého bytu.

A jak vlastně zjistíte, že jste spokojeni? Mimo interakce, která mezi vámi bude probíhat a hlídání včasných plateb je klíčovým faktorem také kontrola bytu. Tu byste měli ohlásit předem a samozřejmě se hodí upozornit na to i ve smlouvě. Tedy například že si vyhrazujete právo provést kontrolu, kterou dva týdny předem oznámíte. Pozor na to, abyste do bytu nechodili každou chvíli, zákon stanovuje, že pokud činností pronajímatele, mezi kterou patří i příliš časté „návštěvy“, vzniknou nájemci obtíže, může žádat slevu z nájmu. Pokud pronajímáte byt s drahým vybavením a chcete jej chodit pravidelně kontrolovat, vyplatí se zanést časový interval kontrol do smlouvy.

Výjimkou jsou situace, když například soused upozorní, že z okna bytu vychází kouř a nájemce není doma. V takovém případě máte právo vstoupit do bytu, protože vám hrozí škoda na majetku. Dalším důvodem ke vstupu může být i dlouhodobý pobyt nájemce mimo nemovitost. Pokud jede na více než dva měsíce pryč a pronajímatel nemá kontakt na osobu, která by jej do bytu vpustila, může vstoupit, bude-li k tomu pádný důvod.

Předání bytu

Ve smlouvě si ošetřete také v jakém stavu dostanete byt zpět. Jestliže jste jej předali čistý, vymalovaný a prázdný, pravděpodobně jej tak budete chtít i vrátit. Jaké podmínky zvolíte je opět zcela na vás. Abyste měli právo použít kauci, pokud nájemce neuvede byt do pořádku, je třeba mít jasné dané podmínky předání. Mnoho nájemníků například nechce stěhovat levný či opotřebovaný nábytek, protože se jim lépe vyplatí koupit nový. V takovém případě vám ale může zůstat na krku harampádí, kterého se budete muset zbavit a zaplatit za vyklizení. Abyste předešli podobné situaci, trvejte na tom, že byt bude při opuštění nájemníkem vyklizený a oba podepíšete předávací protokol.

Teď už víte, na co myslet, při sestavování smlouvy o pronájmu. Příště se podíváme na bydlení z pohledu nájemníka a poradíme, jak si vybrat vhodný byt i domácího.

Autorský článek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008