Máte malý byt? Poradíme vám, jak ho opticky lehce zvětšit

 Tipy a inspirace 
18. února 2019 09:14 / Eva Vogelová
  0
📷
10 fotografií v galerii
Malý byt může vypadat útulně  Depositphotos
Bydlíte v malém bytě, kde nemáte moc prostoru? Všechny věci jsou na sebe namačkané, nevypadá to moc dobře a vy nevíte, co s tím? Rozměry místností zvětšit sice nejdou, ale nemusíte hned házet flintu do žita. Určité změny k lepšímu provést můžete.

Bydlení není levná záležitost. Pokud nemáte moc peněz, musíte se uskromnit a žít v malém bytě. Problém je v tom, že se vám tam skoro nic nevejde a nevypadá to tam ani hezky. Můžete vyzkoušet několik triků, které vám ušetří trochu místa a opticky byt zvětší.

Zaměřte se na barvy

Pokud chcete váš byt opticky zvětšit, zvolte pro něj raději světlejší barvy. Tmavé totiž zmenšují prostor. Nemusíte mít všechny zdi bílé, využít můžete i světle žlutou, modrou šedou, nebo meruňkovou. To už záleží na vás, jaký odstín si vyberete, ale měl by být světlý.  

Pokud máte opravdu rádi spíše tmavší barvy, naneste ji jen na nejmenší stěnu v místnosti. Když bude ladit s dalšími světlými odstíny, nemusíte se tolik bát, že něco zkazíte.

Zapomeňte na výrazné vzory

Vzory, které mají různé barvy a tvary, se do malých bytu nehodí. Opticky totiž zmenšují prostor. Pokud je máte na stěnách, odstraňte je. Na gauč s výraznými vzory můžete dát jednobarevný potah, který ladí s celkovou atmosférou v místnosti.

Vsaďte na zrcadla

Zrcadla nepatří jen do koupelny. Můžete jimi klidně obložit i část vaší stěny v obývacím pokoji nebo šatní skříň. Zrcadlo místnost opticky zvětší díky odrazu a trochu ji i prosvětlí. Pokud to s jeho množstvím nepřeženete, ale naopak ho užijete s mírou, vaše místnosti budou vypadat hezky.

Nábytek hraje důležitou roli

Nejlepší by bylo, kdybyste si pozvali truhláře a on vám udělal na míru alespoň vestavěnou skříň. Ušetřili byste tak spoustu místa. Pokud se vám do toho z jakéhokoliv důvodu nechce, pořiďte si praktický nábytek.

Dnes si již můžete pořídit pohodlný gauč, který lze rozložit tak, že z něj máte do dvou minut postel. Rozhodně vsaďte na jednobarevnost a jednoduchost, protože se tím váš byt opticky zvětší. Masivnímu nábytku už stejně dávno odzvonilo. O tom, jak vybrat šatní skříň, jsme psali zde.

Zbavte se všeho, co nepotřebujete

To, že nemáte ve svém malém bytě už žádné místo, mohou způsobovat i zbytečné věci. Možná doma máte velkou poličku jen na dekorace a k tomu spoustu kytek. Tyto věci vám opticky byt zmenšují. Velké množství dekorací se do malé bytu vůbec nehodí.

Nemějte s žádnými předměty slitování. Ty, které opravdu k ničemu nemáte, vyhoďte. Vznikne vám tak o něco více prostoru.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve