Kupí se vám doma popel? Nevyhazujte jej, má v domácnosti široké uplatnění

 Tipy a inspirace 
09. prosince 2018 10:38 / Marie Popelková
  6
📷
4 fotografie v galerii
Popel z kamen je škoda vyhodit Depositphotos
Pokud doma topíte dřevem, zřejmě v zimních měsících nemáte nouzi o popel. Byla by ale velká škoda jej vyhazovat do popelnice. Pokud jde o čistě dřevěný popel, který neobsahuje žádné hřebíky a podobně, najde totiž tato surovina velmi široké uplatnění v domácnosti.

Popel můžete po důkladném vychladnutí skladovat v nejrůznějších nádobách a pak ho používat prakticky celoročně. V každém ročním období se najde příležitost, při které dřevěný popel zužitkujete. A to nejen doma, ale i na zahradě. Dřevěný popel obsahuje mnoho důležitých minerálů, které do sebe stromy v období růstu dostaly z půdy. Kromě toho má ale i další zajímavá využití v domácnosti.

Skvělé hnojivo

Dřevěný popel je skvělou náhradou za kupovaná minerální hnojiva. V popelu je zastoupen zejména fosfor, draslík a vápník. Fosforu, který rostliny velmi dobře vstřebávají, je v popelu kolem 3 %. Draslíku obsahuje kolem 8 %, vápníku zhruba 35 % a zastoupení má v dřevěném popelu také hořčík, a to až 7 %. Naopak dusík se v popelu téměř nevyskytuje.

Pro hnojení je ideální pouze popel ze dřeva. Uhlí a brikety většinou obsahují pojivo, které je pro hnojení nevhodné. Pokud jsou však pouze lisované, a toto pojivo neobsahují (hledejte označení na obalu), potom je pro hnojení můžete využít také.

Které rostlinky popel ocení?

Pohnojení popelem je velmi prospěšné pro drobné ovoce, zeleninu, cibule i okrasné rostliny. Rostliny budou zářit krásou a plody vám po sklizni předají látky prospěšné vašemu zdraví. Díky svému vysokému pH se dřevěný popel nehodí k rostlinám, které milují kyselou půdu. Vřesy, azalky či borůvky tedy dřevěným hnojivem rozhodně nehnojte.

Popel oceníte i při úklidu

Možná vás překvapí, že popel může být skvělým pomocníkem při čištění. Hadřík nejprve namočte do vody, následně do popela a pusťte se do práce. Popel si skvěle poradí s leštěním krbového skla, stříbrných příborů i ostatních povrchů. Kde se pro čištění bojíte použít drsnější prostředky, jemný popel odvede svou práci na 100 %. Stejně vyčistíte i kancelářskou bílou tabuli, na niž se píše fixem.

Před domem už neuklouznete

V zimě zase můžete popel vyzkoušet i jako posyp na chodník. Pokud potřebujete posypat dlaždičky, sůl i písek jsou pro posyp příliš drsné a mohou dlažbu poškrábat. Navíc sůl neblaze působí jak na koženou obuv, tak na tlapky našich čtyřnohých mazlíčků. Popelem ale můžete chodník posypat opravdu jen v případě, že neobsahuje nějaké kovové části. Pokud tedy pálíte staré desky prošpikované hřebíky, máte smůlu. V tomto případě byste museli všechny hřebíky pracně z popela vyndat.

Pohlcovač pachů i vlhkosti

Dalším tipem, jak efektivně využít dřevěný popel, je využít jeho schopnost pohlcování pachů i vlhkosti. Pokud válčíte například se zatuchlým zápachem v garáži či na chalupě, nechte na stole v misce popel. Zanedlouho určitě poznáte rozdíl. Popel poslouží i v místnostech, kde se vám často rosí okna - skvěle totiž do sebe natáhne vlhkost. O tom, jaké další zásady je třeba dodržovat, pokud se vám rosí okna, jsme psali zde.

Olejové skvrny

Absorpční vlastnosti popela můžete využít i v případě boje s mastnotou. Obzvláště tou technickou, kdy se vám olejová skvrna objeví například na betonové podlaze v garáži nebo na příjezdové cestě k domu. Zkuste na skvrnu nasypat hromádku popela, nechte působit přes noc a ráno smeťte.

S popelem na kompost i do vody

Pokud používáte na rostlinky kompost, můžete sypat dřevěný popel přímo do něj. Kompost obsahuje dostatek dusíku a spolu s popelem tvoří ideální prostředek pro hnojení zahrádky.

Pro zalévání zahrady můžete přidat popel do vody, v které je rozpustný. Pokud chcete hnojit zahrádku samotným popelem, použijte na 5 m2 zhruba 1 kg popele.

Šťavnatý trávník

Výborně funguje dřevěný popel také jako výživa trávníku. Aplikace je přitom velmi jednoduchá. Nejlépe před deštěm je vhodné trávník rovnoměrně posypat popelem. Výsledek v podobě šťavnatě zeleného trávníku na sebe nenechá dlouho čekat.

Na podzim do země

Obecně se popel doporučuje aplikovat do zryté půdy na podzim, případně brzy na jaře, ale pozor na mladé výhonky a jemné kořínky. Zapravení do hlíny by mělo být alespoň dva týdny před setím a výsadbou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008