Mezi indukčními deskami jsou velké rozdíly. Při výběru hrají roli nejen funkce, ale také výkon či způsob instalace

 Technika 
17. února 2022 14:51 / Marie Popelková
  1
📷
1 fotografie v galerii
Při výběru indukční varné desky je třeba zohlednit několik důležitých věcí Depositphotos
Indukční desky se v poslední době těší velké oblibě. Pokud se pro ni rozhodnete, možná vás překvapí, jak velké cenové rozdíly mezi nimi jsou. Často si zákazník připlatí za známou značku, ale mnohdy cenu dělají i nejrůznější funkce, které modely nabízejí.

Vybrat tu nejlepší indukční desku pro vás nemusí být tak složité, jak se na první pohled zdá. Stačí vědět, na co se při výběru zaměřit.

Kritéria v kostce

Při výběru indukční desky hrají roli nejen funkce, ale také výkon či způsob instalace. Ve stručnosti je třeba řídit se těmito aspekty:

  • Stanovte si rozpočet – velikost, výkon i výbava indukční desky bývají často úměrné jejich ceně.
  • Řiďte se počtem osob – počet plotýnek by měl odpovídat počtu osob v domácnosti a četnosti vaření. Pro jednu až dvě osoby vystačí dvouplotýnková deska, pro rodinu je vhodnější varianta se čtyřmi plotýnkami.
  • Zaměřte se na výkon – příkon čtyřplotýnkové desky by měl přesahovat 7 000 W, u dvouplotýnkových modelů bývá zhruba poloviční.
  • Zkontrolujte bezpečnostní prvky – desce by nemělo chybět například automatické vypnutí, pojistka proti přepětí a další užitečné prvky.
  • Udělejte si přehled o funkcích – komfort vaření zvyšuje například časovač, booster výkonu, možnost nastavení teploty a další.

Velikost

Velikost indukční varné desky zvolte nejen podle počtu členů domácnosti, ale také s ohledem na velikost kuchyně. Zatímco v menších bytech se lépe uplatní dvouplotýnkové desky, ve velké kuchyni může mít  vaše deska čtyři i více plotýnek.

U indukčních desek je potřeba pamatovat také na dostatečný prostor pod deskou, aby bylo zajištěné vhodné odvětrávání a místo na chladicí ventilátor.

Napájení

Než investujete do pořízení indukční varné desky, mějte na paměti, že zásadní roli může hrát také způsob napájení. V menších bytech nemusí být k dispozici třífázová zásuvka, v takovém případě si pravděpodobně vyberete z malých desek s 230V přípojkou. Pokud třífázovou zásuvku doma máte, nemusíte se v tomto ohledu nijak omezovat.

Příkon

Při výběru indukční desky sledujte také její příkon. Ten vypovídá o výkonu desky, a tím i o rychlosti ohřevu. Desky se slabým příkonem také mnohdy neumožňují používání všech plotýnek najednou, nebo se zapnutím další plotýnky sníží výkon ostatních.

U čtyřplotýnkových modelů je jako minimum pro pohodlné používání doporučovaný příkon 7 000 W. U modelů s více nebo méně plotýnkami se tato hodnota mění poměrově, tedy např. u dvouplotýnkové desky pátrejte po příkonu alespoň 3 500 W.

Bezpečnost

Myslete také na bezpečnost. Mezi pojistky, které by indukční varné desce neměly chybět, patří:

  • automatická ochrana proti přetečení
  • uzamčení ovládacího panelu, tzv. dětská pojistka
  • ukazatel zbytkového tepla
  • automatické bezpečnostní vypnutí desky
  • rozpoznání prázdného hrnce
  • detekce podpětí
  • detekce přepětí

Funkce

Indukční varné desky nabízejí uživatelům mnoho praktických funkcí, které usnadňují ovládání a zefektivňují vaření. Mezi standard dnes patří například časovač nebo nějaká forma zvýšení výkonu, méně často se potom setkáte například s množností sloučení varných zón nebo synchronizací s digestoří. K dostání jsou i indukční desky, které disponují spodním odtahem, takže se obejdete bez digestoře. Tento systém je dokonce výrazně účinnější než klasická digestoř umístěná nad varnou deskou.

Zdroj: techadvisor.com, arecenze.cz, teka.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47