Jak vyčistit kávovar podle typu stroje, který máte doma

 Technika 
11. října 2021 13:30 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
V kávovarech se usazují kromě vodního kamene i bakterie Pixabay
Kávovary všech druhů jsou dnes součástí téměř každé domácnosti, protože pití dobré kávy se stalo oblíbeným trendem. Ale kávovary je nutné pravidelně čistit, aby stále připravovaly chuťově skvělou kávu.

Podobně jako u jiných kuchyňských spotřebičů bez řádné údržby může se i v kávovarech brzy usazovat špína, vodní kámen a bakterie. Navíc káva z nich už nebude chutnat tak, jako na začátku. Proto je tolik důležité na kávovary nezapomínat a pravidelně je čistit.

I když většina výrobců kávovarů samozřejmě v návodu popisuje, jak správně a čím kávovar čistit, hodně lidí to tak nedělá. Pravdou je, že to ani v konečném důsledku není úplně nutné, protože kávovary můžete vyčistit i přírodní cestou. Potřebovat budete jen  vlhký hadřík, odvápňovací roztok nebo ocet, teplou mýdlovou vodu, kartáč na mytí nádobí nebo dodané kartáče do kávovaru a kuchyňské papírové utěrky.

Jak nejúčinněji vyčistit kávovar se může lišit v závislosti na typu kávovaru, který vlastníte. Každý model má trochu jiný proces přípravy kávy. Následující návody na jejich čištění jsou navrženy tak, aby se shodovaly s radami výrobce.

Kávovary na kapsle

Ty jsou v posledních letech velmi rozšířené. Součásti přístroje, jako je nádoba na vodu, tácek a držák kapslí, můžete vyndat a umýt je v teplé mýdlové vodě nebo je umýt v myčce. Otřete hlavní těleso, trysku na kávu a další vnější části čistým vlhkým hadříkem a osušte kuchyňskou utěrkou. S případným odvápněním postupujte podle návodu v uživatelské příručce.

Kávovary na zrnkovou kávu

Špičkové kávovary na přípravu zrnkové kávy mají obvykle chytré digitální ukazatele, které vás v případě potřeby upozorní na potřebu čištění. Vysoká cena také znamená, že často vyžadují velmi malou údržbu, protože většina modelů obsahuje režimy samočištění. Pokyny k čisticímu programu, který je součástí programu stroje, naleznete v příručce od výrobce. Budete k tomu potřebovat čisticí tablety, které by měly být součástí balení, ale později je budete muset dokoupit. Čisticí tablety by neměly být zaměňovány za odvápňovací tablety nebo roztoky. Aby byla zajištěna optimální produktivita, měly by být tyto kávovary kromě provozování režimů samočištění také ručně čištěny přibližně jednou za měsíc.

Vytáhněte spařovací jednotku, umyjte ji a osušte. Sejměte a vyčistěte parní trysku nejlépe po každém použití, abyste zabránili ucpávání a hromadění bakterií. Čistěte podle manuálních pokynů pomocí vhodných kartáčů, které byly pravděpodobně součástí balení.

Kávovary pákové

Vyčištěte hlavu kávovaru kartáčkem. Totéž platí pro samotnou páku, ale použijte raději štěteček nebo hadřík. Je potřeba páku a její sítka čistit tak, aby v nich nezůstávaly drobná zrnka kávy. Výdejník páry pravidelně čistěte pomocí odstříknutí naprázdno a občas jej můžete také přes noc nechat namočený v citronové vodě.

Jak odvápnit kávovar

Odvápnění kávovaru k odstranění usazenin vodního kamene je nezbytnou součástí údržby, aby fungoval hladce a efektivně. Jak často kávovar potřebuje odstraňovat vodní kámen, závisí na množství použití a na tom, zda žijete v oblasti s tvrdou vodou. Některé značky dodávají svůj vlastní odvápňovací prostředek vytvořený pro konkrétní modely. Po zakoupení postupujte podle pokynů. U obecných víceúčelových odvápňovačů postupujte podle níže uvedených pokynů.

Napůl naplňte nádržku na vodu vodou a přidejte obsah sáčku nebo požadovaný počet tablet. Zapněte stroj a před vypnutím nechte zfiltrovat polovinu roztoku. Přibližně po deseti minutách zapněte stroj znovu, abyste přefiltrovali zbývající roztok. Pak kávovar dvakrát propláchněte čistou vodou. 

Pro přírodní alternativu lze k odvápnění kávovarů použít ocet. Nejprve zkontrolujte pokyny pro váš model. Pokud je ocet vyloučen, můžete poškodit stroj a ovlivnit záruku. Pokud je to v pořádku, přidejte do vodní nádržky kávovaru poměr čirého octa a vody z vodovodu v poměru 50 : 50 a spusťte stroj v cyklu bez kávy. Proces několikrát opakujte, ale už jen s vodou. Dále čtěte: Pokud nebudete stínidla u lamp pravidelně čistit, budou nejen zaprášená, ale časem i zničená.

Zdroj: Woman and Home.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47