Energetické štítky u spotřebičů čekají změny. Metoda čím víc plus, tím lepší už nebude platit

 Technika 
12. února 2021 13:09 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Energetické štítky spotřebičů čeká revoluce Depoositphotos
Když si člověk jde do obchodu koupit nějaký spotřebič do domácnosti, zajímá ho zejména energetický štítek, který vypovídá o energetické náročnosti daného produktu. Snad každý si toužil pořídit spotřebič třídy A, pokud ještě za písmenem byla znaménka plus, tím lépe. Teď ale nastane změna a znaménka plus zmizí. A nejen to.

Energetické štítky se na domácích spotřebičích objevují od roku 1992 (u nás od roku 1995). Teď si ale lidé budou muset zvykat na změny. Nové evropské štítky mají vnést pořádek především do nepřehledné situace v energetických třídách A++ a A+++, přinesou ale i další novinky. Nové štítky začnou platit už v březnu.

Energetické štítky už několik změn za své působení zažily. Od roku 2010 se především uvádí energetická třída. Stupnice je dána typem spotřebiče od A+++ až po G. Energetická třída spotřebiče A+++ označuje nejúspornější spotřebič, G nejméně úsporný. Stupnice se liší podle druhu spotřebiče, např. pro chladničky je to A+++ až D, pro televizory A+ až F.

Pluska budou minulostí

Systém energetických štítků se velmi osvědčil. Avšak v současnosti používané třídy A+, A++ a A+++, které přinesla aktualizace z roku 2010, se staly postupem času nepřehledné a matoucí. Většina nových výrobků se totiž ocitla v těch nejvyšších kategoriích (A+, A++ a A+++), zatímco v těch nejnižších se nevyskytoval žádný produkt. Spotřebitele to může vést k domnění, že při koupi spotřebiče v třídě A+ si pořizuje jeden z nejúčinnějších výrobků na trhu, ovšem skutečností je, že kategorie A+ je momentálně v úspornosti až na třetím místě. Kromě toho neustále se zdokonalující technologie by si brzy žádaly přidání dokonce čtvrtého znaménka. Změna systému štítkování byla tedy nevyhnutelná.

Nově se proto budou elektrospotřebiče a televize postupně přeštítkovávat na třídu A–G. Nejméně úsporné výrobky budou tedy zařazeny do třídy G.

Zatím pět kategorií

Změna začne platit od 1. března 2021 a zatím se dotkne pouze 5 kategorií + svítidel, u kterých změna nastane 1. 9. 2021:

  • myčky nádobí
  • pračky a pračky se sušičkou
  • chladničky, mrazničky a vinotéky
  • svítidla (od 1. 9. 2021)
  • elektronické displeje (včetně displejů televizorů a monitorů a digitálních informačních displejů)
  • chladicí spotřebiče s přímou prodejní funkcí, tzn. komerční chladničky používané v prodejnách a prodejních automatech

U ostatních skupin elektrických spotřebičů, jako jsou třeba samostatné bubnové sušičky, trouby, kotle a klimatizace, se současný energetický štítek měnit nebude. Změna je čeká až v následujících letech, konkrétně v letech 2025 a 2030.

Dva štítky mohou lidi zaskočit

Do konce února si mohou lidé zakoupit televizi, pračku nebo třeba lednici s tím, že uvnitř krabice objeví dva štítky. Jeden třeba s označením třídy A+++, druhý bude uvádět třídu D. Nejde o omyl a rozhodně se lidé nemusejí bát, že u daného produktu došlo ke změně v energetické účinnosti výrobků. Pouze vlivem nových směrnic se zmiňované kategorie elektra z energetické třídy A a B vyprázdní a je běžné, že produkt může takto „spadnout“ i o několik tříd. Cílem přeštítkování totiž mimo jiné je, aby na několik let dopředu vznikl prostor pro ještě úspornější produkty.

V době od 1. 3. 2021 do 18. 3. 2021 budou mít obchodníci čas na přeštítkování v kamenných a internetových obchodech. Po tuto přechodnou dobu smí být výrobek označen pouze jedním typem štítku, buď ještě starým nebo již novým. Od 19. 3. 2021 nastoupí nové energetické štítky u výše zmíněných kategorií v plné parádě.

Roční spotřeba i hlučnost

Stále samozřejmě platí, že energetický štítek musí obsahovat jednoznačnou identifikaci výrobce a modelu. V závislosti na výrobku budou štítky uvádět nejen spotřebu elektřiny, ale i další energetické a neenergetické informace, například informace o spotřebě vody na každý mycí nebo prací cyklus, o skladovací kapacitě, o vydávaném hluku atd. Intuitivní grafické znaky mají posloužit ještě k lepšímu porovnání výrobků a informovanějšímu výběru zboží. U chladicí techniky se lidé nově dočtou informace o objemu chladničky či mrazáku, u vinoték bude objem uváděn ne v litrech jako doposud, ale v počtu láhví vín o objemu 0,75 litru.

Další informace dá QR kód

Další novinkou energetických štítků bude QR kód, po jehož naskenování obdrží spotřebitel podrobnější parametry výrobku zanesené v evropské databázi výrobků EPREL (European Product Database for Energy Labelling), spolu s dalšími informacemi rozhodnými pro nákup a možností jejich porovnávání. Díky této databázi získá zákazník přesnější srovnání jednotlivých výrobků. Databáze však bude sloužit také k lepší kontrole dodržování předpisů. O energetických štítcích na budovách jsme blíže psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod