Pračka nemusí být jen v koupelně. Byt skýtá daleko více možností

 Technika 
19. dubna 2021 09:47 / Marie Popelková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Pračka nemusí zavazet v koupelně Depositphotos
Pračka bývá nezbytnou součástí každého bytu. Obvykle ji lidé postaví do koupelny, ale ne vždy je to nejlepší řešení.

Obzvláště v malých koupelnách působí pračka jaksi nepatřičně, zavazí a hlavně zabírá cenný prostor. Zkuste nepodlehnout zažitým konvencím a zamyslete se nad tím, zda byste tento spotřebič nemohli dát jinam. Byt totiž nabízí více možností.

Samostatnou prádelnu, kam člověk může umístit pračku, sušičku, koše se špinavým prádlem, žehlicí prkno či sušák na prádlo, má asi málokdo. Pokud se ale teprve chystáte třeba stavět, pouvažujte nad tím, zda by se vám tato místnost nehodila. Je pravdou, že jde o velmi elegantní řešení. Pokud ale máte běžný byt bez prádelny, budete muset zapojit více kreativity.

Co je třeba zohlednit

Rozhlédněte se po bytě a zamyslete se nad tím, kde lze pračku mít. Dané místo by mělo splňovat dvě hlavní kritéria:

  • Pračka by neměla překážet a měla by být zároveň dobře přístupná.
  • V dosahu musí být přívod a odtok vody.

Každá místnost má svá pro a proti a je třeba vše důkladně zvážit.

Koupelna

Jak už jsme řekli, nejčastěji lidé dávají pračku do koupelny. Je to praktické hlavně proto, že v této místnosti nebývá problém s přívodem vody ani odpadem. Ten lze navíc v případě nouze řešit i odtokem do vany. Pokud však hodláte koupelnu pojmout jako wellness zónu, mohou v ní spotřebiče trochu překážet. Stejně jako v malé koupelně.

Kuchyň

Chcete-li v koupelně odpočívat a ne se dívat na plný prádelní koš, zvažte přesun prací zóny do kuchyně. Vestavnou pračku snadno začleníte do kuchyňské linky, takže nebude na první pohled vůbec vidět. Výrobci tyto typy navrhují tak, aby při praní a ždímání nevibrovaly ani nehlučely. Umístit běžný model do skříňky také jde, ale pečlivě přitom přeměřte vnitřní rozměry nábytku. Nechte na každou stranu minimálně pěticentimetrovou rezervu.

Nevýhodou pračky zabudované v kuchyňské lince je, že nejspíš nebudete mít koš na prádlo hned po ruce. A pokud budete chtít i sušičku, budete muset v kuchyňské lince buď obětovat další místo, nebo si pořídit pračku se sušičkou v jednom. O výhodách a nevýhodách této dvojkominace jsme psali zde.

Technická místnost

Některé byty mají technickou místnost či komoru, do které lze pračku rovněž umístit. Tato místnost sice není tak velká jako samostatná prádelna, ale pračka se do ní většinou vejde. Toto řešení je vůbec nejelegantnější. Schováte sem totiž případně i sušičku, koš na prádlo nebo prací prášky.

Obývací pokoj

Pokud vám pračka v koupelně skutečně překáží a kuchyň máte maličkou, nabízí se řešení dát pračku třeba do obývacího pokoje. Nejde sice o úplně ideální řešení, ale na druhou stranu ani ne o nemožné. Pokud byste pračku chtěli nějak šikovně zamaskovat, nechejte si vyrobit skříň na míru, která bude ladit se zbytkem interiéru, a do ní pračku ukryjte.

Šatna

Moderní interiéry, ale i některé starší byty disponují poměrně prostornou šatnou. I do ní se kromě oblečení, bot a sezonního vybavení může pračka pohodlně vejít. Musíte ale vyřešit přívod vody a odpadu. Ideální je, pokud šatna sousedí s koupelnou nebo kuchyní.

Chodba

Také do chodby se dá pračka dát. Někdo ji ukryje před zraky příchozích do vestavěné skříně, jiný pračku schová za závěs. Je pravdou, že v chodbě vás nebude hluk z pračky nijak obtěžovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve