Jak vybrat nejlepší robotický vysavač a neprodělat spoustu peněz

 Technika 
15. listopadu 2021 17:43 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Robotických vysavačů je mnoho a ne všechny stojí za ty peníze Pixabay
Robotických vysavačů je dnes na trhu opravdu obrovské množství. A co hůř pro nás spotřebitele, rozdíly mezi nimi jsou skutečně obrovské, a to včetně cenového rozpětí. Proto je tak snadné udělat při výběru robotického vysavače chybu a peníze utratit zbytečně.

Aby bylo možné se mezi robotickými vysavači vyznat, je ideální definovat, jaké základní funkce prostě musí takový robotický vysavač splňovat. A pak případně zvažovat další vymoženosti, které tyto domácí spotřebiče nabízejí.

Co by měl robotický vysavač určitě umět

Ovládání přes chytrý telefon nebo dálkový ovladač by mělo být samozřejmostí, rovněž tak senzor proti pádu ze schodů, senzor proti nárazu a také automatické dobíjení. Rovněž vysát tvrdé podlahy v nenáročném prostoru by měl zvládnout každý model. A pak už to chce trochu přemýšlení, než si vyberete ten správný vysavač.

Velmi důležitá je orientace a pohybu v prostoru, což ovlivňuje to, jak efektivně a samostatně bude spotřebič pracovat. Ty nejlepší robotické vysavače mají integrované navigační systémy, které mapují prostor a autonomně si stanovují trasu pro úklid. Takový spotřebič je plně schopný skvěle uklidit i v náročném prostoru.

Naproti tomu robotické vysavače bez navigace jsou vybaveny pouze infračervenými nebo ultrazvukovými senzory, takže se obtížněji pohybují v prostoru, obzvláště v členitém prostoru, a tím pádem i nakonec hůře uklidí.

Všímejte si baterií a vysávání

Určitě by se vám nelíbilo, kdyby vysavači došla šťáva uprostřed obýváku. Takže výdrž baterie je důležitý ukazatel kvality vysavače, stejně tak jako jeho vysávací schopnosti. V tomto případě ale není až tak důležitý sací výkon, nýbrž kartáčový systém, jehož kvalita určuje, jak dobře robotický vysavač ve skutečnosti uklízí. A v neposlední řadě se poptejte i po schopnostech vysavače překonávat překážky, protože některé levnější modely zkrátka nepřejedou přes prah místnosti.

A jedna poněkud kuriózní, ale velmi důležitá věc. Robotické vysavače vám neuklidí černý koberec, nebo takový, kde je více zastoupena černá barva. Černou barvu totiž senzory vyhodnocují jako okraj schodiště, takže vysavač se raději otočí a jede jinam, aby se vyhnul tomuto falešnému nebezpečí. Dále čtěte: Pokud máte chytrou domácnost, je dobré vědět, co udělat, aby vás vaše zařízení neodposlouchávala.

Zdroj: Robot Advance.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod