Hromady listí na zahradě vás už nemusejí děsit. Pořiďte si účinného pomocníka

 Technika 
27. září 2020 13:54 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vysavače listí vám nahradí hrábě Pixabay
Ani s nástupem podzimu pro zahrádkáře nekončí práce. Mezi ty méně oblíbené činnosti patří například hrabání listí. Pokud ani vy zrovna nemilujete práci s hráběmi, pouvažujte o pořřzení zahradního vysavače nebo fukaru. Práce vám půjde lépe od ruky.

Ani zahradní vysavač sice není všemocný, ale na zahradě zastane i tak dost práce. Je však třeba vybrat takový přístroj, který si s vaší zahradou poradí. Než tedy nějaký pořídíte, dobře zvažte technické parametry. K dostání jsou totiž jak vysavače, které  zvádnou očistit chodníky či terasu od listí či prašanu, tak stroje s vakem, které listí zachytí a ještě je nadrtí. Obecně se setkáte s třemi typy přístrojů - elektrickými, benzinovými a akumulátorovými.

Fukar vs. vysavač

V prvé řadě si musíte ujasnit pojmy. S fukarem si vystačíte, pokud nemáte přííliš vysoké nároky. Jestliže chcete listí a další drobný zahradní odpad nejen odfouknout, ale také odstranit a nejlépe rovnou zpracovat, budete potřebovat stroj, který kombinuje vlastnosti fukaru a vysavače. Obvykle ho tvoří kompaktní dvoukomorová trubice, jejíž horní část slouží k nasávání prostřednictvím podtlaku a hromadí lehký, suchý zahradní odpad v připojeném vaku. Spodní část potom vypouští vzduch ven jako trubice fukaru. K prohození funkcí stačí změna polohy klapky. U větších strojů oceníte také kolečka, která umožňují snadnější manipulaci a udržování stabilní výšky trubice nad zemí.

Důležitá je rozloha pozemku

Dalším důležitým kritériem pro výběr zahradního vysavače nebo fukaru je rozloha a členitost vašeho pozemku. Výkonný benzinový vysavač není limitován délkou přívodního kabelu, takže ho využijete na větších, případně členitějších plochách. Měl by mít úspornou moderní konstrukci motoru s digitálním zapalováním a katalyzátorem výfukových plynů kvůli redukci emisí a hluku a též výkonný filtr, který lze vyjmout bez použití nářadí. Schopnost podstatně redukovat vysávaný materiál obstarají nože, jimiž vysátý materiál prochází – dokážou ho zredukovat i více než desetkrát. Účinný antivibrační systém a rukojeť potažená měkčenou gumou potom zajistí komfort při práci.

Pokud chcete uklízet jen malou zahrádku nebo terasu v okolí rodinného domku, vystačíte si s tichým elektrickým strojem v zásuvce a nebudete přitom rušit sousedy. Případně můžete uvažovat o vysavači akumulátorovém, který kombinuje některé výhody benzinu a elektřiny: je úsporný, tichý a pohybovat se s ním můžete bez omezení šňůrou do zásuvky, aniž by vám šly pod nos spaliny z benzinu.

Aku fukary jsou lehčí než benzinové stroje, takže je snadno ovládají i ženy a starší lidé. Navíc vyžadují jen minimální údržbu. Výkon lze regulovat ve značném rozsahu, čímž je dán i velký rozptyl provozní doby, přibližně od 10 minut do 1 hodiny. Pokud je fukar součástí celé aku řady, ještě ušetříte: jednu baterii s nabíječkou lze použít i do dalších strojů: rotační i strunové sekačky, plotových nůžek, řetězové pily nebo prořezávače větví.

Všestranné využití

Pokud si pořídíte výkonný stroj, zdaleka vám neposlouží jen k úklidu suchého listí. Dobrý fukar rychle sfouká listí na hromadu, a to i z problematických zákoutí zahrady, jako jsou záhonky nebo skalka. Pokud jde intenzitu výkonu nastavovat plynule, bude se vám dobře odhadovat průtok vzduchu, kdy kamínky v záhonech zůstanou a listí a nečistoty odletí pryč.

Fukar se dá použít i na vyfoukání listí z nízkých okapů, lehkého prachového sněhu z auta nebo ze zámkové dlažby na terase, případně nečistot z cestiček a schodů. Jestliže zvolíte fukar s funkcí turbo, budete mít v ruce už docela slušnou vichřici, která si poradí i s úklidem mokrého listí. Tam už je ovšem dobré chránit si oči brýlemi, protože síla fukaru je opravdu veliká a odražená nečistota může pracujícího zasáhnout.

Lepší je však (zejména u elektrických vysavačů, které mají nižší výkon než benzinové), sbírat listí za sucha, případně ho sfoukat na hromadu třeba na plachtu a vysát ho až ve chvíli, když trochu proschne. Jinak se může ucpat ventilační mřížka, skrz kterou se listí dostává do vaku. Listí však můžete využít i k výrobě takzvané listovky, která vám vylepší půdu, více jsme o tématu psali zde.

Údržba zahradního vysavače

U fukarů kombinovaných s vysavačem je třeba kontrolovat, jestli se nezanášejí vzduchové otvory vrtule, která nese nože. Podtlak vysává listí přímo na rotující nože, které ho rozsekají a rozptýlí skrz vzduchové otvory vrtule do pytle. Pokud se tyto otvory zanesou, selhává ventilace a motor se může přehřát. Proto je třeba průběžně kontrolovat stav ventilátoru a v případě potřeby ho vyčistit.

Největší péči potřebují benzinové vysavače se spalovacím motorem – u nich je třeba kontrolovat vzduchový i palivový filtr. Vzduchový filtr může být buď z papíru, nebo ze speciální textilie. Měli byste ho vyčistit vždy po deseti hodinách práce (upozorňuje na to i nálepka na jeho krytu). Pokud je filtr pouze zaprášený, stačí ho vyklepat a vrátit na místo. Jestliže je ale zašpiněný od benzinu nebo oleje, potřebuje vyměnit.

K palivovému filtru se tak snadno nedostanete, a to je dobře. Jeho kontrola, případně výměna je složitější a měli byste ji nechat raději na servisním technikovi. A to alespoň jednou ročně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod