Jak se doma zaručeně zbavit molů? Vsaďte na osvědčené triky našich babiček, třeba cedrové dřevo nebo bylinky

 Tipy a inspirace 
28. dubna 2024 13:13 / Ema Maxová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejlepší prevence proti molům je udržování domácnosti v čistotě Shutterstock
Přeplněné potravinové skříňky, špatně uskladněné potraviny, nevětrané skříně s nenošeným oblečením a tak dále. To vše představuje jediné, ideální zdroj potravy pro moly šatní a jejich larvy. Jakmile zpozorujete jednoho mola, je nutné zasáhnout. Poradíme vám, jaké jsou nejlepší způspby našich babiček na zahubení molů.

Moli sice sami o sobě nepředstavují pro váš domov velkou hrozbu, ale jejich larvy běžně prožírají látky, zejména bavlnu či vlnu. Může se tak stát, že vám zničí pěkné oblečení, a to rozhodně není nic příjemného. Stejně tak si s oblibou pochutnají na suchých potravinách, jako je například chléb, těstoviny nebo rýže. Pokud nezasáhnete, bez problému se prožerou všemi potravinami ve vaší kuchyni.

Jakmile tedy spatříte jednoho mola, je potřeba zasáhnout. Množí se totiž velmi rychle a zbavit se jich později by bylo mnohem náročnější. Níže uvádíme několik účinných tipů, jak odstranit moly z domácnosti.

Cedrové dřevo

Provoňte svůj domov cedrem. K tomu můžete použít cedrový olej ve spreji, který je zředěný vodou, případně tuto směs nalít do difuzéru, jež bude šířit vůni cedru po celé domácnosti. Moli i jiní domácí škůdci tuto cedrovou vůni nesnesou, a rychle tak vaši domácnost opustí. Cedrové vůně zakoupíte například v prodejnách s bytovými doplňky.

Sušené byliny

Jako odpuzovač molů fungují skvěle plátěné sáčky, které naplňte sušenými drcenými bylinami. Nejvhodnější byliny, jejichž vůni moli nesnáší, jsou levandule, bobkový list, hřebíček, rozmarýn, tymián, pelyněk nebo například pomerančová kůra. Tyto byliny klidně nakombinujte dohromady, naplňte jimi plátěné sáčky, které umístěte tam, kde sledujete výskyt molů.

Lepicí pasti

Na moly zabírají také velmi dobře obyčejné lepicí pasti ve formě lepicích pásek, které zakoupíte v každé drogerii. Tyto lepicí pasti fungují většinou na bází feromonů, které moly nalákají a ti se pak přichytí na povrchu. Jakmile uvíznou, nemohou uniknout a nakonec zemřou. Je také vhodné lepicí pasti po určité době měnit, i když na nich není nachytaných mnoho molů, protože účinek feromonů postupně slábne.

Čistá domácnost

Proti molům můžete bojovat také tím, že budete udržovat svoji domácnost v čistotě. Zaměřte se zejména na své podlahy, koberce, lišty, které mějte vždy čisté a zbavené prachu. U vysavače pravidelně vyměňujte jeho obsah a stejně tak čistěte prachové utěrky. To vše by totiž mohlo nalákat moly do vaši domácnosti.

Vyperte oblečení

Pokud jste objevili moly nebo jejich vajíčka v šatních skříních, tak je na místě nejen celou skříň vydezinfikovat a vytřít, ale také vyprat všechno oblečení. Právě v něm se téměř s jistotou nacházejí larvy nebo vajíčka molů a je potřeba je zahubit. Oblečení, které nelze vyprat na vysokou teplotu nebo vůbec, tak to vydezinfikujte tak, že je na 24 hodin dáte do mrazáku.

Dezinfekce domácnosti

Všechny plochy můžete skvěle vydezinfikovat roztokem octa s vodou, díky kterému zaručeně zahubíte případná vajíčka i larvy. Nezapomňte tímto roztokem také vyčistit potravinové skříňky a zkontrolovat všechny potraviny, zda v nich nevidíte vajíčka molů. 

Zdroj: healthline.com, goodhousekeeping.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?