Několik osvědčených tipů, které pomohou k efektivnější práci či studiu z domova

 Interier 
29. ledna 2021 13:01 / Ema Maxová
  0
📷
12 fotografií v galerii
Nákup kvalitního kancelářského nábytku je investicí, za kterou vám tělo poděkuje Alax
Současná koronavirová situace každého z nás nějakým způsobem zasáhla. Mnohým přinesla podobnou výzvu. Poprvé pracujeme nebo studujeme z domova. Ačkoli to může znít téměř idylicky, zjišťujeme, že teď denně bojujeme sami se sebou.

Snaha snížit na pracovištích riziko šíření koronavirové infekce se promítla do stylu fungování spousty firem. Mnoho z nich poslalo své zaměstnance pracovat domů. Většina lidí ale nemá své bydlení na práci z domova přizpůsobeno. Jak situaci rychle vyřešit? Dali jsme dohromady několik doporučení, která by vám mohla pomoci k efektivnější práci či studiu z domova.

Investice do budoucnosti

Drahá kabelka od módního návrháře, luxusní vůz nebo domácí kino. Za tyto položky jsou lidé schopni utratit nehorázné sumy, ale když přijde k nákupu pracovní židle a stolu, mnoho z nich hledá tu nejlevnější možnost. Přitom právě tady byste neměli šetřit! Nákup kvalitního kancelářského nábytku je investicí, za kterou vám vaše tělo poděkuje. Pokud totiž vyberete nějaký levný kousek, ze kterého vám po půl hodině neskutečně bolí záda, už se vám ve vašem drahém autě ani nebude chtít jezdit.

Se stolem ACTIVE můžete dát bolestem zad sbohem

 

Na co se zaměřit při výběru židle 

Správná židle by se měla pyšnit ergonomickými funkcemi, které vám zabezpečí pohodlné a hlavně zdravé sezení. Mezi nejdůležitější funkce patří nastavení výšky a hloubky sedáku a synchronní mechanismus, díky kterému židle mění úhel mezi sedákem a opěrákem, a vy tak můžete během dne měnit polohy sezení. Výhodou je také, když má židle výškově nastavitelné područky. K ergonomické židli, pokud si skutečně chcete dopřát to nejlepší, patří i kvalitní výškově nastavitelný stůl. Velmi jednoduše u něj můžete během dne několikrát změnit výšku pracovní desky a mimo jiné i střídat sezení s aktivním stáním, které doporučují i fyzioterapeuti. 

Jak to vidí profesionálové

„Nejlepší způsob, jak si při práci udržet nejen zdravá záda, ale také se celý den cítit dobře, je vyhnout se dlouhodobému sezení ve stejné poloze a navíc na nekvalitní židli. Výškově nastavitelný stůl vám umožní pracovat i ve stoje a vůbec nejlepší je stůl kombinovat s kvalitní ergonomickou pracovní židlí. Střídat práci vsedě a ve stoje. Kromě prevence bolestí zad toto střídání snižuje i riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. My klientům nejvíce doporučujeme kvalitní stoly od značky Narbutas a pracovní židle od Profim nebo LD Seating. Kvalitu dokládá i pětiletá záruka. Nejlepší ale je, když si židli vyzkoušíte. U nás v pražském showroomu snadno zjistíte, zda židle vyhovuje vašim tělesným parametrům,“ prozradil nám Otto Cabala, ředitel společnosti Alax.

 

Šetřete vaši oči i záda. Otočnou židli MOTTO postavte co nejblíže k oknu 

 

Stanovte si řád a denní režim

Ve chvíli, kdy se vzdálíme od kanceláře a od kolegů, spadne z nás potřeba dodržovat určitý řád. Dlouhou snídani a televizi ale raději nechte až na víkend. Vhodné je dodržet pracovní dobu a režim, na které je vaše tělo zvyklé. Ideálně si naplánujte práci předem, dodržujte začátek pracovní doby, obědovou pauzu a večer s úlevou obrazovky vypněte.

Nekazte si oči špatným světlem

Až si budete zařizovat pracovní koutek, nezapomínejte na dostatek světla. Nejvhodnější je samozřejmě přírodní světlo. Pokud tedy můžete stůl postavit vedle okna, určitě to tak udělejte. Jen dejte pozor, ať se vám světlo neodráží v monitoru, to by vaše oči mohly brzy odnést. Ať chcete nebo ne, budete potřebovat i světlo umělé, ideálním řešením jsou žárovky, které simulují denní světlo. 

Udržujte ideální teplotu vzduchu 

Možná máte radost, že si můžete zatopit dle vašich potřeb a nemusíte se dohadovat s kolegy, na kolik stupňů Celsia nastavit klimatizaci. Zkuste ale najít zdravý střed. Pokud si doma vytvoříte saunu, může se vám stát, že místo vyřizování e-mailů usnete na klávesnici. Snažte se tedy doma udržovat teplotu okolo 20–24 stupňů Celsia, váš mozek se vám odmění.

Obklopte se vhodnými barvami

Stejně jako teplota jsou důležité i barvy, kterými se obklopujete. Převládat by měly neutrální odstíny, během pracovního procesu byste se naopak měli vyhýbat červené nebo křiklavě žluté. Takové barvy vám nepomohou s koncentrací ani nenavodí příjemnou atmosféru. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve