Moderní a zároveň v harmonii s přírodou: Některé domy, kterými se světová architektura může pochlubit, jsou skutečně inspirativní

 Exterier 
07. listopadu 2022 14:04 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Moderní a jednoduchá architektura si dokáže poradit i se složitým terénem MLS Architects / volný zdroj
Postavit nějaký typizovaný cihlový nebo betonový dům uprostřed přírody není žádný problém. Ale přijít s architekturou, která nebude tak dominantní, ale naopak bude s přírodou v jisté harmonii, to je už větší oříšek.

Některé domy, kterými se světová architektura může chlubit, jsou skutečně doslova inspirativní. Zkrátka hned byste v něčem takovém chtěli bydlet také. A pokud tedy plánujete v budoucnu bydlet v přírodě nebo na venkově a rádi byste něco moderního, ale zároveň i něco harmonizujícího s přírodou, jsou tu domy, kterými se můžete rozhodně inspirovat.

Jako například dům na úvodní fotografii, který sice leží u pobřeží Nového Skotska, ale to vůbec nehraje roli. Je to vlastně taková přírodní kabina, která si dokázala poradit s komplikovaným terénem, což mnohdy může být problém i v našich končinách. Kostra domu je ocelová, zbytek domu je pak z cedrového dřeva. Část domu je celá prosklená a v těchto prostorách se nachází samozřejmě obytná část domu. V patře jsou pak ložnice. Je to takový menší, moderní, nicméně velmi přírodně vyhlížející dům, hodící se vlastně kamkoliv do přírody.

Dalším inspirativním domem s přírodním vzhledem je stavba, která má sedlovou střechu a je tedy blíže tomu, na co jsme v našich končinách zvyklí. Jak je patrné z druhé fotografie, v podstatě lze říci, že z dálky připomíná stodolu, o což také architektům šlo. Architektonickému návrhu vévodí především „vykouslé“ přízemí s terasou, která tak přirozeně získává střechu díky hornímu sedlovému patru domu. Velká část přízemí je prosklená, zbytek dolní části domu je obložen přírodním kamenem. Sedlové patro je pak kompletně z dřevěných přírodních materiálů, kombinovaných s moderními prosklenými prvky.

Třetím inspirativním domem, tedy tím na třetí fotografii, je dům, který se perfektně hodí do venkovské zástavby, přestože je velmi moderní. I on má sedlovou střechu a jeho stavba je velmi ekonomická. U tohoto domu jde především o materiály. Tedy sklo, dřevo a vlnité kovové obklady velké části domu. Tento dům je dostatečně velký pro celou rodinu, je moderní a vůbec neruší v původní venkovské zástavbě.

A nakonec ještě něco moderního na zelenou louku. Čtvrtým inspirativním domem je stavba, která skutečně stojí na zelené louce uprostřed přírody. A to je situace, která je stále častější i u nás. Tato stavba je tak dokonalá, že skutečně vypadá, jako že tam stojí už odjakživa.

Přesto se jedná o další dům s moderní ocelovou konstrukcí, který má méně dřevěných přírodních prvků, než byste si asi mysleli. Zadní část domu tvoří nosná betonová zeď a zbytek domu je prakticky jen z vlnité cortenové oceli, která se vyznačuje tím, že nekoroduje. Dům má i velké prosklené prvky, kdy jsou velká okna vsazena do ocelové konstrukce a zbylý interiér domu je samozřejmě ve dřevě, což dohromady domu poskytuje potřebné zateplení.

Všechny tyto krásné domy mají mnoho společného. Jde o velmi moderní, přitom velmi citlivou architekturu, která dokáže splynout s přírodou, místo toho, aby ji rušila. Architektura jednotlivých domů je vlastně velmi jednoduchá a čistá, proto také takové domy působí velmi krásně, klidně a nerušeně. A v neposlední řadě se také jedná o architekturu, která pracuje s materiály. Nejen proto, aby využila co nejvíce přírodních materiálů, ale zejména z toho důvodu, že takové stavby jsou velmi ekonomické. Pokud tedy plánujete stavbu, zkuste se inspirovat a zamyslet. Dost možná zjistíte, že klasické cihly už nepotřebujete.

Autorský článek, další zdroj: CNN

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008