Péče o petúnie je občas náročná. Namále mají obzvlášť v deštivých dnech

 Exterier 
24. července 2022 09:10 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Při správné péči vás zaplaví vonnými květy Unsplash
Petúnie patří právem mezi nejoblíbenější květiny našich zahrad a truhlíků. Záplava voňavých květů se line po celé ulici a z nekonečného množství barev si vybere i ten nejnáročnější zahradník či zahrádkář. Chcete jednokvěté, dvoukvěté, hladké, pruhované, žilkované či takové, které vypadají jako hvězdná obloha? Není problém! Rozevřené sametové květy ve tvaru trubky se převalují přes truhlíky a všimnete si jich už na dálku.

Opojná vůně některých druhů vskutku nemá obdoby. Petúnie navíc rostou velice rychle a jsou neustále plné květů. Ovšem jen do doby, než přijde déšť. Naučte se rozpoznat potřeby rostlin a vyvarovat se nejčastějších chyb, abyste zbytečně nepřicházeli o barevný vodopád květů.

Požadavky na prostředí

Petúnie kvetou především v létě, jelikož potřebují alespoň třináctihodinový cyklus denního světla. Někdy se stává, že začnou kvést už na jaře nebo zaznamenáte květy až do podzimu, dokud nepřijdou první mrazy. Ale ani léto někdy není pro petúnie ideální. Obzvlášť když přijdou extrémní vedra, která mohou zastavit růst a produkci květů. Další nebezpečí pro petúnie představují deště, které mohou křehké květy poničit. Co dále petúnie potřebují? Povídali jsme si ze zahrádkářkou Jarkou z Mělníka.

Dostatek světla

Většina druhů těchto krásných zahradních květin potřebuje velké množství slunečního svitu, proto je umisťujeme na přímé slunce. Aby vám dobře prospívaly, potřebují minimálně šest hodin plného slunce téměř každý den. "Jakmile však přijdou extrémní letní vedra, je dobré jim zajistit alespoň částečný stín, a to především v období nejsilnějšího poledního slunce, které by mohlo květy spálit," říká zahrádkářka Jarka B., která petúnie pěstuje celý život.

Kde pěstovat

Většina rostlin přežije v jakékoliv půdě nebo univerzální zemině. Pokud však nechcete, aby vaše petúnie přežívaly, ale měly se tak dobře, že nikdo z okolí nebude chápat, jak jste docílili tak plných květů, připravte jim lehkou úrodnou půdu poskytující dostatečnou drenáž. Důležité je, aby byly rostliny dobře odvodněné. Mírně kyselejší půdy nejsou na závadu.

Zálivka

Petúnie jsou velice háklivé na zahnívání kořenů, proto dejte dobrý pozor, abyste je nepřelévali a zamezte tomu, aby rostliny stály ve vodě. Příliš časté zalévání také vede k růstu dlouhých stonků s minimálním počtem květů. Proto zalévejte, ale když bude rostlina dva nebo tři dny na suchu, nic se neděje. "Úplně nejlepší je namočit celý truhlík každý týden do vody a nechat rostlinu, ať si nasaje tolik vody, kolik potřebuje. Přebytečná voda vyteče," prozrazuje svůj postup. Zda má rostlina dostatek vody podle zahrádkářky také můžete kontrolovat palcem. Zabořte ho do zeminy a pokud je půda vyschlá více jak 5 centimetrů do hloubky, rostlinu zalijte. Jinak to není potřeba.

Je třeba přihnojovat?

Nejlepší je pohnojit půdu ještě před samotným vysazením zapracováním určitého množství hnoje do zeminy. Při výsadbě hnojte petúnie vyváženým hnojivem a v období květu přihnojujte už jen každé dva až tři týdny. Nejlépe uděláte, když vyberete hnojivo, které je speciálně určeno pro kvetoucí rostliny. 

Zaštipování

Některé odrůdy také vyžadují zaštipování stonků a odštipování starých kvetoucích hlav. Podpoříte tím další kvetení, větvení rostliny a plnější a bohatší dojem. "Máte-li vysazené kratší odrůdy, stačí provést zaštípnutí zhruba o tři centimetry. Jestliže však pěstujete uzlovitou sazenici, klidně zaštípněte stonek až o polovinu," dodává.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: thespruce.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008