Co je potřeba udělat na jaře pro jezírko, aby bylo znovu krásné

 Exterier 
28. března 2021 14:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kdo chce mít hezké jezírko, musí o něj pečovat Depositphotos
S příchodem jara se začne na zahradě vše zelenat a často se zelená i jezírko. V tomto případě to ale není žádoucí. Co udělat pro jezírko, aby bylo znovu krásné?

Vodní plocha dodává zahradě ten správný šmrnc. Pouze ale za podmínky, že se je na co dívat. Zarostlé jezírko plné žabince a leklých ryb vám žádnou parádu neudělá, spíš naopak. Pokud máte na zahradě jezírko teprve krátce a nevíte, jak jej probudit ze zimního spánku, dočtete se vše na následujících řádcích.

Jarní spuštění jezírka

Obecně se dá říct, že pro spuštění techniky na jaře a jejího vypnutí v zimě platí jednoduché pravidlo. Cirkulaci vody v jezírku vypínejte co možná nejpozději a zapínejte co nejdříve, samozřejmě s ohledem na aktuální počasí.

Právě počasí hraje zásadní roli. Tak, jako noční mráz na podzim může způsobit zmrznutí vody v trubkách či hadicích a následně způsobit jejich poškození, tak i brzy na jaře bývá častým problémem namrzání přitékající vody do jezírka, která se tak může dostat mimo něj. Proto je třeba bedlivě sledovat jarní výkyvy teplot.

Teploty nad 10 °C jsou ideální

Rozhodně se nevyplatí probudit jezírko ze zimního spánku příliš brzy. Podle odborníků je třeba počkat, až teplota vody několik dnů neklesne pod 10 °C. V tu dobu je nejlepší čas pustit se do práce – důkladná jarní péče o jezírko je nezbytná, právě od ní se odvíjí to, v jaké kondici bude jezírko a jeho okolí po zbytek roku.

Vyčistěte vodu

Zbavte vodu spadaného listí, odumřelých rostlin, usazeného pylu a dalších nečistot – vhodným pomocníkem vám bude jemná bazénová síťka a podběrák, dno snadno očistíte jezírkovým vysavačem. V případě, že vodu vyčistit nestihnete a zkazí se (je příliš špinavá a zapáchá), je nejlepší variantou jezírko vypustit a napustit znovu. S takovým zásahem v jezírku je však nutné vyčkat na teplejší období.

Na jaře také dochází k výraznému a samovolnému převrstvení vody v jezírku, kdy teplá horní vrstva klesne a nahradí ji studená voda ze dna – nějaký čas tak může docházet k víření drobných nečistot, v řádu dní se ale teploty vyrovnají a pohyb vody zklidní.

Opravte, co je třeba

Zkontrolujte veškerá technická zařízení, která používáte pro filtraci a čištění vody (čerpadlo, vzduchování, přívody, spínače, popřípadě osvětlení), zda jsou plně funkční. Případné závady neprodleně opravte nebo komponenty vyměňte za nové. Jezírko představuje křehký ekosystém, kde se každé opomenutí může proměnit ve velký problém. Nezapomeňte také důkladně vyčistit filtry.

Během kontroly rovněž ověřte, zda na březích nejsou uvolněné kameny či zda není někde potrhaná plachta. Změřte pH vody a další hodnoty, pokud je třeba, doplňte vhodné startovací bakterie.

Věnujte pozornost rostlinám

Suché části rostlin kolem jezírka a v něm ostříhejte, jakmile začnou rašit, stébla vodních travin zastřihněte na výšku dlaně. Ostříhané části rostlin je vhodné nechat několik dnů poblíž jezírka, aby hmyz a další drobní živočichové, kteří je obývají, měli možnost do jezírka se vrátit. Přerostlé trvalky rozdělte a rozsaďte, zkontrolujte zazimované lekníny. Vysaďte nové rostliny, na břeh například žluté blatouchy.

Péče ve zkratce

  • Filtraci spusťte co možná nejdříve. Pro spuštění neexistuje žádné univerzální datum, ani hodnota teploty vody, je nutné pouze pečlivě sledovat vývoj počasí a odhadnout konec silnějších mrazů. Pro rychlé zlepšení životních podmínek v jezírku je spuštění filtrace zásadní.
  • Před spuštěním čerpadla vyzkoušejte, např. pomocí šroubováku, zda se volně otáčí rotor s lopatkami. Podle návodu k čerpadlu odšroubujte a vytáhněte rotor čerpadla a je-li to potřeba, odstraňte z něj pomocí kyseliny solné usazený vodní kámen.
  • Uzavřete "zimovací" výpustné ventily na potrubí a filtraci.
  • Zkontrolujte funkčnost UV lampy, vyměňte zářivku, kyselinou solnou vyčistěte trubici z křemíkového skla, která ji kryje od vody. Zkontrolujte všechna těsnění a kontakty UV lampy.
  • Po spuštění cirkulace propláchněte a vyčistěte dnové sání i skimmer (hladinový sběrač). Jezírko často kontrolujeme, zda vše běží, jak má a neztrácí se voda.
  • Ze dna a stěn jezírka co nejdříve odstraňte usazeniny pomocí vysavače, dnové síťky a kartáče. S větší obměnou vody nebo se závažnějším zásahem v jezírku čekejte na teplejší období.
  • Podle objemu jezírka doplňte přiměřené množství startovacích bakterií. Dávku rozdělte na čtvrtiny, které po týdnu rozlejte nebo rozsypejte po komorách ve filtru. Zároveň s aplikováním bakterií vypněte na 24 hodin UV lampy. Jde o složitý proces, který trvá delší dobu. Přidávání startovacích bakterií je tím efektivnější, čím je vyšší teplota vody v jezírku, proto je výhodné odpovídající balení rozdělit na více dávek a dávat po týdnu v prvních jarních měsících. Pomalému rozběhu biologické části filtrace je nutné přizpůsobit i množství krmení.

S čím se vyplatí počkat

Ryby nekrmte. Trávicí ústrojí ryb není ještě na potravu připravené. Opatrně začínejte krmit, až voda dosáhne teploty 10 °C nebo až ryby začnou jevit zájem o potravu na hladině. Vhodné je lehce stravitelné krmivo, které je možné obohatit o vitaminy a probiotika, které pomohou rybám opět posílit imunitu. Rybám prospěje vitamin C, beta glucan a česnekový koncentrát.

Přípravky proti růstu řas má rovněž smysl aplikovat až při teplotě nad 10 °C. O tom, jak si vytvořit jezírko a nezruinovat přitom rodinný rozpočet, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve