Ozdobte svůj balkon letos jinak. Vysaďte si neobvyklé květiny

 Exterier 
18. března 2021 10:25 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Většinu balkonů zdobí muškáty nebo petúnie Pixabay
Muškáty nebo petúnie jsou stálicemi každého balkonu. Co si tak letos zasadit do truhlíku něco netradičního? Nabídka je pestrá.

Jaro už se blíží a pomalu přijde čas na osázení truhlíků na balkonech či terasách. Zahradnictví nabízejí celou řadu sazenic od těch klasických až po ty méně známé. Vybírat vhodné rostliny byste měli nejenom podle vašeho barevného vkusu, ale také podle toho, kolik máte na své terase slunečního svitu či stínu.

Bakopa

Hledáte-li převislou rostlinu obsypanou drobnými kvítky, která má ráda jak slunce, tak i polostín, pak je bakopa pro vás ideální. Převislé výhonky vám pokvetou od května do října drobnými bílými nebo modrými květy. Ke svému růstu potřebuje dobře propustný substrát, který je potřeba udržovat stále vlhký. Jednou za deset dnů rostlinu přihnojte. O odkvetlé květy se starat nemusíte, neboť bakopa má samočisticí schopnost.

Všelicha 

Všelicha je rostlina, která vás bude těšit svými kěty prakticky bez přestávky. Sehnat můžete modrou, bílou či modrofialovou kvetoucí odrůdu. Kvítky mohou tvarem připomínat oblíbené petúnie. Hodí se jak do truhlíků, tak i závěsných květináčů. Miluje slunná stanoviště a pokud nebudou přes zimu tuhé mrazy, bez problémů vám na balkonech přezimuje. Stačí ji zakrýt chvojím nebo obrácenou sklenicí.

Kosmatec

Máte-li bakon, na který vám celý den doslova praží slunce, pak si na něj vysaďte kosmatec. Jde o zcela nenáročnou květinu, které vzhledem k jihoafrickému původu nevadí, pokud ji občas zapomenete zalít. Kvete bílými, vínově červenýmí, fialovými, oranžovými nebo růžovými květy o průměru až pět centimetrů. Ty se rozvíjejí jen za slunečného počasí. Květinu naopak chraňte před deštěm.

Osteospermum

Nenáročná na péči je i další květina s poněkud kostrbatějším názvem osteospermum. Jde o jihoafrickou kopretinu, která se hodí na jižní balkon. Vytváří kompaktní, krátké převisy v bílé, růžové, nafialovělé, modravé či dokonce žluté nebo oranžové barvě, které odolají větru. Pokud jí dopřejete půdu bohatou na živiny, můžete se z jejich květů těšit opravdu dlouho. 

Balkongold

Už samotný název napovídá, že tato letnička vás obdaruje záplavou jasně žlutých nebo oranžových kvítků. A to dokonce až do října. Balkongold je odolná vůči vysychání a je nenáročná na půdu. Rostlinu navíc můžete poměrně snadno kombinovat s jinými balkonovkami, třeba muškáty, které si můžete vypěstovat sami už ze semínek. Jak na to jsme psali zde.

Hledíkovka

Poslední kráskou, kterou vám představíme, je hledíkovka. Má krásné bohaté květy, které vás budou těšít od května do srpna. Ale protože je poměrně náročná na zálivku, jsou pro ni ideální samozavlažovací truhlíky. Jako stanoviště jí vyberte takové místo, které bude chráněno před větrem a průvanem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47