Využijte aviváž jako pomocníka v domácnosti, úklid s ní zvládnete na jedničku

 Tipy a inspirace 
25. července 2021 14:35 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Aviváží můžete provonět celý dům  Depositphotos
Aviváž primárně slouží ke změkčení a provonění prádla. Můžete ji však využít i k jiným účelům. Pokud zjistíte, že vám v domácnosti schází nějaký čisticí prostředek, nahraďte jej aviváží. Poradí si totiž hned s několika znečištěnými povrchy. Co všechno můžete s aviváží uklidit?

Pokud máte rádi vůni aviváže, kterou používáte při praní prádla, jistě by vás potěšilo, pokud by vám takto voněl celý dům. Dosáhnout toho můžete poměrně jednoduše. Nahraďte běžné čisticí prostředky aviváží při následujícím úklidu a umyjte s ní domácnost.

Skvrny z tvrdé vody

Skvrny z tvrdé vody se nejčastěji objevují na dveřích sprchového koutu či kachličkách v koupelně. Pokud v domácnosti nemáte nic, čím byste skvrny vyčistili, využijte aviváž. Smíchejte půl hrnku aviváže a půl hrnku teplé vody. Zředěnou aviváž nalijte do rozprašovače a nastříkejte ji na místo, kde se skvrny z tvrdé vody nacházejí. Poté povrch vyčistěte houbičkou či hadrem.

Připálené hrnce či pánve

V kuchyni se může stát nehoda i zkušenému kuchaři. Stačí na chvíli odběhnout od plotny a hned se vám připálí jídlo. Připáleniny nejdou dobře umýt, většinou je musíte hodně drhnout. S tím však nyní bude konec. Namísto agresivního drhnutí vyzkoušejte jednoduchý trik. Nalijte do pánve či hrnce teplou vodu a jednu polévkovou lžíci aviváže. Nechte odstát přes noc a druhý den připálené nádobí opláchněte. Připáleniny by z něj měly snadno sklouznout.

Dřevěné povrchy

Vyčistit občas potřebují i dřevěné povrchy, což můžete také provést pomocí aviváže. Poradí si s nečistotami, aniž by poškodila samotný povrch. Smíchejte jednu polévkovou lžíci aviváže s hrnkem vody. Namočte do ní hadřík a začněte čistit. Nejlepší je, že aviváž v celém domě zanechá příjemnou vůni. Dále čtěte: Jedlá soda nemusí být vždy dobrý pomocník. Na tyto předměty ji rozhodně nepoužívejte.

Skleněné povrchy

S aviváží můžete umýt i skleněné povrchy. Vyčistí mastnotu, špínu a nezanechá na nich šmouhy. Prostředek na změkčení prádla lze použít na zrcadla, okna nebo drobné skleněné předměty, které potřebují vyleštit. Smíchejte půl hrnku aviváže a půl hrnku vody. Zředěnou aviváž nalijte do rozprašovače a postříkejte s ní veškeré skleněné povrchy. Nakonec přípravek setřete stěrkou.

Zdroj info: considerable.com, express.co.uk.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?