Uklizená podlaha provoní celý byt. Čisticí prostředky si snadno vyrobíte doma

 Tipy a inspirace 
01. května 2021 10:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čisté podlahy jsou vizitkou každé domácnosti Depositphotos
Úklid bytu spočívá mimo jiné i ve vyčištění podlah v bytě. Na každý povrch zabírá něco jiného. Pokud nechcete utrácet za čističe v obchodě, můžete si vyrobit i vlastní. Poradíme, kdy použít čaj, i kdy si dát pozor na sodu nebo jar.

Úklid podlahy je třeba nechat vždy až na konec. Nejprve se zaměřte na utření prachu na nábytku i stěnách, otřete horní plochy skříní a třeba i lustr. Až toto všechno zvládnete, vrhněte se na podlahy. Víme, jak jednoduše dát do pořádku dřevěnou či laminátovou podlahu, dlažbu, linoleum i koberce. A pokud využijete rad našich babiček, bude vaše podlaha nejen zářit, ale ještě si díky úklidu provoníte celý byt.

Dnes tvoří úklid součást obřího businessu, kdy jsou regály v obchodech plné nejrůznějších čistidel, ale i mopů, vysavačů a dalších pomůcek. Naše babičky nic z toho k dispozici neměly, přesto jejich domovy zářily a voněly čistotou. Zkuste to někdy podle nich, možná budete překvapeni výsledkem.

Dřevěné podlahy

Dřevěné podlahy, dřevěné dlaždice i dřevěné schody stírejte pouze lehce navlhčeným, vyždímaným mopem. Alespoň jednou za tři roky použijte vosky a oleje pro zvýraznění lesku. Vyrobit si můžete také speciální čisticí prostředek na dřevěné podlahy, který se osvědčil našim předkům.

Co budete potřebovat

  • 1 l vody
  • 1 l octa
  • 6 sáčků mátového čaje
  • 2 lžíce dětského olejíčku
  • 1 lžičku jaru

Nejprve přiveďte k varu vodu, vložte do ní sáčky s čajem a nechejte pár hodin louhovat. Poté přidejte ostatní přísady a čisticí prostředek máte hotový.

Laminátová podlaha

Laminátové podlahy vytírejte stejným způsobem jako dřevěné – jen vlhkým, dobře vyždímaným mopem, ideálně po směru jednotlivých lamel. Vyhněte se použití vosku, laku a mýdla, protože by na laminátové plovoucí podlaze mohly zanechat ošklivé skvrny.

Máte-li laminátovou podlahu v kuchyni nebo koupelně, kde hrozí vylití vody či jiné tekutiny na zem, naneste jednu vrstvu impregnace na spáry. Impregnace podlahu dlouhodobě ochrání před vlhkostí a zakonzervuje její svěží vzhled.

Dlažba

Dlažby vytřete slabým roztokem vody a prostředku na čištění dlažby. Pro důkladnější úklid se skvěle hodí parní čističe, které vyčistí i zašlou špínu mezi spárami. U keramické dlažby se vyhněte abrazivním, brusným prostředkům, které by mohly povrch podlahy poškodit. A pokud vás trápí vodní kámen na dlaždičkách, použijte ocet. Ten se našim babičkám velmi osvědčil. Smíchejte vodu s kypřicím práškem a pomocí starého zubního kartáčku zašedlé spáry vybělte.

Vinylová podlaha, linoleum a PVC

Na vinyl, linoleum a marmoleum je, po vyluxování nebo zametení nečistot, ideální vlažná voda smíchaná s čisticím prostředkem na vinyl, linoleum neboli PVC podlahy. Vyhněte se použití jaru na nádobí, ten by podlahu příliš odmastil. Alespoň dvakrát do roka pak vyčištěnou a suchou podlahu ošetřete leštidlem. Existuje varianta pro lesklé i matné povrchy. Povrch podlahové krytiny ochrání a prodlužuje její životnost.

Při domácím čištění podlah je oblíbená jedlá soda. Avšak v případě vinylových podlah, linolea a marmolea se jejímu použití vyvarujte, příliš totiž odmašťuje a může podlahu až příliš vysušit.

Koberce

Koberce je vhodné alespoň jednou za rok nechat profesionálně vyčistit, anebo si stroj na čištění koberců, takzvaný extraktor či tepovač, zapůjčit.

Naše babičky se bez tepovače musely obejít, k vyčištění koberce používaly obyčejnou navlhčenou sůl. Zkuste jejich trik a po celé ploše koberce nasypejte vlhkou sůl, zapracujte koštětem, nechejte hodinu působit, a potom koberec důkladně vysajte. Menší skvrny můžete vyčistit citronovou šťávou nebo octem.

Máte-li v koberci žvýkačku, nejprve ji zchlaďte ledem, a poté ji vydrolte. Pokud děti pokreslily koberec propiskami a fixem, použijte k vyčištění citronovou šťávu s octem. O tom, jaký koberec využít do jednotlivých místností bytu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod