Chcete-li na léto klimatizaci, pořiďte si ji co nejdříve. Ušetříte a nebudete dlouho čekat

 Technika 
30. dubna 2021 12:47 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
V létě chladí a v zimě může místnost rychle vyhřát Depositphotos
Prodejci a výrobci klimatizací zažívají v posledních letech doslova žně. Stále více lidí totiž hledá v horkých dnech způsob, jak svůj dům či byt co nejrychleji a nejefektivněji ochladit. Není totiž výjimkou, že v letních měsících teploty atakují třicetistupňovou hranici.

Pokud do této skupiny patříte i vy a zvažujete, že si pro letošní sezonu klimatizaci pořídíte také, máme pro vás rady, na co se při jejím výběru zaměřit.

S koupí neotálejte

Pokud jste se rozhodli pořídit si klimatizaci právě teď, můžete se její montáže dočkat ještě v relativně krátké době. Pokud byste totiž nákup zařízení odkládali až na letní měsíce, museli byste rozhodně počítat s poměrně dlouhou čekací dobou jeho montáže, jelikož jsou během sezony prodejci poměrně hodně zahlceni. Také cena by byla o něco vyšší.

Cena není to nejdůležitější

Pokud jste koupi klimatizace definitivně nakloněni, můžete se pustit do jejího výběru. Rozhodující by přitom neměla být jen její cena, ale také výkon. Ten se volí podle velikosti, respektive objemu místnosti, kterou má vychladit. Jiný výkon tak bude třeba pro ložnici o velikosti 12 metrů čtverečních a jiný zase pro obývací pokoj o trojnásobné rozloze. Vše je potřeba při výběru důkladně zvážit a ideálně si nechat poradit přímo od odborníka.

Když nechcete vrtat

Dále byste měli vědět, po jakém typu klimatizace sáhnete. Tím nejlevnějším modelem je mobilní jednotka, kterou můžete přemisťovat z jedné místnosti do druhé, navíc u ní není zapotřebí složitá montáž. Je však třeba myslet na to, že i tento typ zařízení potřebuje odvod hadice ven z místnosti.

Počet místností rozhoduje

Anebo můžete sáhnout po splitové klimatizaci, jejíž jedna část se nachází venku a je propojena s vnitřní jednotkou, která je umístěna na zdi a ochlazuje předem vybranou místnost, v níž je nainstalována. Pokud však už nyní víte, že potřebujete snižovat teplotu ve více místnostech, volte takzvanou multisplitovou klimatizaci. Ta využívá jednu vnější jednotku, která je napojena na více zařízení uvnitř.

Jaké funkce navíc oceníte

Při volbě nového domácího pomocníka myslete také na další vychytávky, které dnešní klimatizace nabízejí. Ale ruku na srdce, často je to otázkou ceny. Klimatizace vyšší třídy například umí nejen v létě ochlazovat, ale v zimě také topit. Mnohé také nabízejí noční či tichý režim, který není tak hlučný, takže se u něj dá krásně spát. Určitě také volte zařízení s dálkovým ovládáním, je to mnohem praktičtější. Některá zařízení lze dokonce ovládat pomocí chytrého telefonu. Skvělou funkcí je také časovač. Čtěte také: Myčka ušetří spoustu času. Nemusíte do ní vkládat jen nádobí, bez problémů umyje i další věci.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?