Japonský koutek ve vaší zahradě. Stačí pár dekorací či vodní prvek

 Exterier 
25. dubna 2021 11:02 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
I na malém prostoru vykouzlíte oázu klidu a pohody Depositphotos
Pokud máte ve své zahradě kousek volného místa a přemýšlíte, čím jej ozvláštnit, můžete se inspirovat japonskými zahradami. S vhodně zvolenými dekoracemi, kamínky, pískem, rostlinami a třeba fontánkou vykouzlíte i na malém prostoru skvělé relaxační zákoutí.

Japonská zahrada má své zákonitosti. My si nastíníme pár základních prvků, které ji tvoří. Vy si podle svých především prostorových možností zvolíte to, co vám bude nejvíce vyhovovat.

Základní prvky a materiály

Nebudeme zabíhat do detailů a principů tvorby japonských zahrad. Rádi bychom vás inspirovali několika zajímavými prvky, které vaši zahradu zútulní a při pohledu na ně se budete cítit příjemně. Základními prvky japonských zahrad jsou přírodní, různě tvarované kameny, písek nebo štěrk, dřeviny menšího vzrůstu, vodní prvky, dřevěné a kamenné dekorace nebo bambus.

Barevná zahrada po celý rok

Co se týká rostlin, výběr je široký i v našich končinách. Vaše zahrada může hrát všemi barvami po celý rok. Od jarních krásek v podobě magnolií a sakur, přes letní pestrobarevné azalky a rododendrony, podzim může patřit japonskému javoru dlanitolistému a v zimě sytě zeleným borovicím. Čtěte také: Japonská tradice barvení látek formou Shibori.

Báječně vypadají i bambusy, které velmi rychle rostou a množí se, a tak si z nich časem budete moci dělat zajímavé dekorace. Existují i mrazuvzdorné druhy, které přečkají i tuhé zimy. Bát se nemusíte ani vzrostlejších bonsají, které můžete pěstovat v květináčích a na zimu je schovávat, nebo je klasicky zasadit, nechat růst a tvarovat dle fantazie.

Vodní prvky

Ať už se rozhodnete pro malé jezírko s pestrobarevnými kapry koi, nebo jen fontánku s vodou stékající po kamenech, jistě to bude jeden z nejvíce zklidňujících prvků ve vaší zahradě. Můžete se pustit i do malého zurčícího potůčku s koloběhem vody. Přes něj pak jistě svépomocí zvládnete udělat dekorativní most, který do japonské zahrady také patří.

Dekorace v asijském stylu

V japonských zahradách nikdy nechybí symboly štěstí, tedy posvátný jeřáb nebo želva. V každé zahradě by měl být jen jeden z těchto symbolů přinášejících štěstí. Zkrášlit ji můžete různými exoticky vyhlížejícími betonovými dekoracemi, jednoduchými dřevěnými lavičkami, na procházkách sbírejte líbivé kameny a na strom nebo pod pergolu si pověste bambusovou zvonkohru.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod