Boj s plísní v bytě. Kdy se dá ještě něco dělat a kdy je už na záchranu pozdě

 Interier 
02. dubna 2021 08:37 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Plíseň se může objevit na různých věcech Depositphotos
Projevy plísně v bytě jsou na počátku poměrně nenápadné. Člověk cítí ve vzduchu vlhkost a pak se najednou objeví plíseň. Na zdi, mezi dlaždicemi, na kobercích nebo nábytku. Někdy se s tím dá ještě něco dělat, často ale plíseň napadené věci zničí natolik, že je už na jejich záchranu pozdě.

Ideální vlhkost v místnosti by se měla pohybovat kolem 50 %, příliš vysoká ani příliš nízká vlhkost není zdraví prospěšná. Za vznikem plísní, ale stojí právě příliš vysoká vlhkost.

V prvé řadě je třeba přijít na to, proč je v místnostech nadměrná vlhkost. K problémům často dochází po zateplení a výměně dřevěných oken za plastová. Situaci neprospívají ani laminátové podlahy. Vlhkost v místnosti velmi ovlivňují i běžné činnosti, jako je vaření nebo sprchování. Věděli jste, že během 30 minut ve sprše se do vzduchu dostane 300 g vody? Jestli se ptáte, jak dostat přebytečnou vlhkost z místnosti, odpověď je jednoduchá. Větrejte!

Plíseň je zdravotní riziko

Plíseň v bytě způsobí nejen nepříjemný zápach, ale hlavně představuje zdravotní riziko. Může způsobit bolesti hlavy, vyrážky, respirační obtíže nebo alergie. Hned, jak ji objevíte, začněte pracovat na jejím odstranění.

Jak už jsme zmínili, klíčové je pravidelně větrat. Nadměrnou vlhkost je možné odvést pryč i například pomocí odvlhčovače vzduchu. K rychlejšímu odvlhčení pomůže i vytápění, které místnost rychleji vysuší. Pokud chcete mít přehled o účincích vašeho snažení, pořiďte si vlhkoměr. Budete tak hned vědět, jestli jsou opatření, ke kterým jste přistoupili, účinná, či nikoliv. Někdy je problém vážnější a je třeba přistoupit k radikálnějším metodám, například k podřezu domu. O sanaci vlhkého zdiva jsme blíže psali zde.

Jak odstranit plíseň z povrchů

Plíseň se může v bytě objevit na zdech, oblečení, ve spárách, na nábytku i koberci. Z každého typu povrchu se dá plíseň odstranit jinak, někdy jde dokonce o marný boj.

Plíseň na zdech

Plíseň na zdech se rychle rozmnožuje, přesto boj s ní je docela snadno zvládnutelný. Existují různé chemické čističe, které vás plísně zbaví a zeď dokonce vybělí. Použít lze také takzvanou chytrou houbu, o které jsme psali zde.

Plíseň ve spárách

V případě plísní ve spárách místo opakovaně ošetřete koncentrovaným přípravkem proti plísním. Je to v podstatě stejné jako v případě plísně na zdi.

Plíseň na oblečení

Pokud plíseň zasáhla oblečení, můžete se pokusit plesnivý textil vyprat v pračce. Je ale možné, že mapy od plísní na látce zůstanou. Pokud je plíseň čerstvá, může také pomoci, když před vložením do pračky necháte oděv namočený přes noc v octu, ráno ocet vyměníte za nový a necháte vše ještě celý den máčet. Večer pak vše vyperte na nejvyšší možnou teplotu, kterou daný svršek snese. Ocet se hodí i na odstranění zápachu plísně.

Plíseň na nábytku

Z nábytku plíseň otřete a pokud to materiál dovolí, ošetřete jej přípravkem proti plísni. Pokud plíseň napadla třeba dřevo, je možné plíseň odstranit mechanicky a pokud skvrny přetrvávají, dřevo přebrousit, naimpregnovat a znovu natřít. Pokud se plíseň dostala až pod lak a jde o nějaký historický dřevěný kousek nábytku, určitě se vyplatí přenechat práci odborníkovi, tedy restaurátorovi.

Plíseň na koberci

Jestliže se plíseň objevila na vašem oblíbeném koberci, zkuste použít bílý vinný ocet naředěný s vodou v poměru jedna ku jedné. Při silnějším napadení lze použít ocet i neředěný. Obzvláště odolnou skvrnu na koberci můžete zkusit vyčistit octem se solí - do deci octa nasypejte asi dvě lžíce soli, roztok nechejte na skvrně působit a až všechno zaschne, místo vyluxujte. Ne vždy se ale dají stopy po plísni z koberce odstranit, pak vám nezbude nic jiného, než si pořídit koberec nový.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?