I praní v ruce má své zásady, které se vyplatí znát. Jinak můžete oděv zničit

 Tipy a inspirace 
17. března 2021 13:38 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé druhy oblečení vyžadují speciální péči Pixabay
Myslíte si, že stačí napustit vodu do umyvadla, přeprat prádlo a pověsit? Věřte, že stejně jako praní v pračce i praní v ruce má svá pravidla, která se vyplatí znát.

Existují druhy látek, které nelze prát v pračce. Proto je nejlepší jít na to postaru, tedy vyprat je v ruce. Jenže i při ručním praní můžeme dost chybovat a prádlo prakticky zničit. Na co si dát tedy pozor? 

Nejprve napustit

Pokud dáte nejprve prádlo do umyvadla a teprve poté na něj pustíte vodu a hodíte prášek či gel, děláte první velkou chybu. Tekoucí voda totiž může vlákna jemných tkanin poškodit. Navíc prací prostředek, který dáte přímo na oděv, se pak jen obtížně vyplachuje. Proto si zapamatujte několik věcí. Nejprve si zjistěte na štítku, jak teplotu vody snese vaše oblečení, pokud tam doporučená teplota chybí, zvolte studenou až vlažnou. Přidejte lžičku pracího prostředku a ten nechte zcela rozpustit, případaně promichejte vodu. A nakonec vložte prádlo.

Jak na skvrny

Máte-li na oblečení nějaké fleky či skvrny, jemně do nich vetřete speciální odstraňovač skvrn. Ten volte opět podle typu tkaniny, abyste jím nenadělali více škody než užitku. Vyzkoušet můžete také některou z "babičkovských" rad, o nichž jsme psali zde.  Nechejte prostředek, aby se do tkaniny vsáknul. Tomu můžete pomoci, pokud oděv několikrát lehce promnete a poté nechejte látku odpočívat. Nedávejte ji hned do lázně.  Většina oblečení bude čistá asi za 15 minut. Pokud ale máte opravdu silně zašpiněné prádlo, je možné, že bude potřebovat delší namáčení.

Samotné praní

Oděv ponořte do vody a nechejte ho nasáknout. Vyvarujte se drhnutí a kroucení, které by mohlo poškodit strukturu látky. Stačí jemnými pohyby rukou přejíždět skrze pěnu. Tu lehce zapracovávejte do oděvu a zase ji vytlačujte. Vypranou látku opět neždímejte a ani nekruťte.

Máchání a ždímání

Během máchání opět zapomeňte, že byste napouštěli vodu přímo na tkaninu. Opět by hrozilo její poničení. Naopak napusťte čistou vodu do umyvadla, vezměte oděv oběma rukama, ponořte ho a jemným stlačováním jej opatrně zbavte pracího prášku. Tento proces dělejte do doby, než bude odstraněno veškeré mýdlo. Přičichněte k oděvu, zda cítíte svěžest. Pokud ne, praní zopakujte. Poté oděv vytáhněte z vody oběma rukama, ale nekruťte. Snažte se oděv zmáčknout tak, aby z něj vyteklo co nejvíce vody najednou, pak oblečení položte naplocho na ručník, zarolujte jej a stiskněte, jak to nejvíc dokážete. Po rozbalení dejte prádlo usušit.

Žádné věšení

Aby si oděv udržel svůj tvar, nikdy ho nevěšte na šňůru ani na ramínko. Vždy jej sušte ve vodorovné poloze, nejlépe na ručníku položeném na sušáku. Během sušení prádlo několikrát otočte a vyměňte vlhké ručníky. Pokud nemáte sušák, můžete jej položit rovnou na zem. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?