Chybí vám na domě číslo popisné? Dejte si pozor, jde totiž o porušení zákona

 Exterier 
26. září 2019 16:22 / Marie Popelková
  4
📷
4 fotografie v galerii
Čísla popisná zavedla Marie Terezie Depositphotos
Každý dům by měl mít na viditelném místě číslo popisné. Není to jen tak pro legraci, nařizuje to dokonce zákon. A pokud na domě číslo nemáte, může nastat velký problém.

Označování domů slouží k lepší orientaci, což ocení nejen vaše návštěva, ale třeba i pošťák. Dům se označuje buď číslem popisným, jde-li o stavbu trvalého charakteru, nebo číslem evidenčním, jde-li o stavbu dočasnou nebo rekreační. Číslo přiděluje obec rozhodnutím, tabulku s číslem je povinen umístit na své náklady vlastník budovy.

Číslování domů zavedla Marie Terezie

Číslování domů bylo uzákoněno v době vlády Marie Terezie. Nejdříve nemělo charakter trvalého označení, ale pořadového čísla v konkrétním soupise, třebaže dům byl číslem až do dalšího přečíslování „popsán“ křídou na vrata či dveře. Číslování se provádělo s pomocí vojska v přirozeném sledu tak, jak lze obec postupně projít, obvykle po směru chodu hodinových ručiček, přičemž se začínalo na nejdůležitějších místech – veřejnými budovami (panské sídlo, fara, rychta, nejbohatší usedlost). Kostely, kaple a neobývané věže se již od dob Marie Terezie nečíslují.

Pozor na porušení zákona

V dnešní době označování domů řeší v naší legislativě zákon o obcích, který konstatuje, že budova musí být označena popisným číslem, pokud není stanoveno jinak. Samostatnými popisnými čísly se neoznačují vedlejší budovy, které jsou součástí jednoho celku (např. garáže při domech, drobné stavby). Stavby určené k individuální rekreaci se označují evidenčními čísly.
 
Vlastník nemovitosti je povinen na svůj náklad označit budovu čísly určenými obecním úřadem a udržovat je v řádném stavu. Barvu a provedení čísel určuje obecní úřad. Přečíslování budov se provádí jen výjimečně, jsou-li pro to vážné důvody. Nová čísla pak hradí obec ze svého rozpočtu a přečíslování budov ohlásí obec příslušnému katastrálnímu úřadu.

Umístění tabulek s čísly

Tabulky s čísly je třeba umístit viditelně. Číslo orientační má být podle vyhlášky ministerstva vnitra umístěno vždy pod číslem popisným. Označení popisných, orientačních a evidenčních čísel se má barevně lišit. Každý vlastník by si měl uvědomit, že nesprávné, nebo dokonce žádné označení jeho budovy může mít dalekosáhlé negativní následky. Praxe ukazuje, že hasiči či sanitka přijedou na místo události pozdě jen proto, že dům nebyl označen. Celostátně nejsou barvy stanoveny, jednotnou podobu pro své území mají stanovit obecní úřady. Proto se informujte na svém obecním úřadě, jakou formu pro označení své nemovitosti máte zvolit. Lidé by ale neměli podcenit ani výběr poštovní schránky, jak jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?