Termoska se hodí do každé domácnosti. A rozhodně není dobrá jen na horký čaj či kávu

 Technika 
02. září 2019 12:14 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Termoska je skvělým pomocníkem doma i na výletech Depositphotos
Termosku má většina lidí spojenou s podzimními nebo zimními výlety, uplatnění najde ale po celý rok. A to nejen v rámci výletů, ale i u vás doma. A pokud si myslíte, že termoska je dobrá jen pro to, aby udržela delší čas teplý čaj nebo kávu, jste na omylu.

Pokud na podzim nebo v zimě rádi vyrážíte na toulky do přírody, termoska by vám neměla chybět. Díky ní budete mít celý den po ruce teplý čaj nebo jiný horký nápoj, který vás zahřeje. Až si ji ale pořídíte, zjistíte, že máte doma všestranného pomocníka, kterého využijete po celý rok.

V době nemoci ušetří námahu

Chřipka nebo nachlazení se lidem nevyhýbá v žádném ročním období. Člověk se cítí zesláblý a každý krok mu činí problém. Pokud ale máte doma termosku, můžete si do ní ráno uvařit čaj a dát si ji pěkně k posteli, abyste ji měli pořád po ruce. Nebudete tak muset co chvíli vstávat a vařit si novou dávku čaje. Když si pořídíte termosku o větším objemu, můžete čaj popíjet i mnoho hodin.

V létě udrží nápoje chladné

I když má většina lidí termosku spojenou s teplými nápoji, v parných měsících vám naopak udrží tekutinu příjemně chladnou. A není se čemu divit. Termoska totiž byla původně vymyšlena právě k tomuto účelu.

Předchůdcem termosky byla Dewarova izolační láhev zvaná dewarka. Vynalezl ji skotský vědec James Dewar, který se zabýval zkapalňováním plynů. Šlo o skleněnou láhev s dvojitými skly, mezi nimiž bylo vakuum. To zabránilo výměně tepla s okolím a zachycené plyny si tak uchovaly stálou teplotu po dlouhou dobu.

V zimě zahřeje

V zimě díky termosce budete mít neustále po ruce teplý nápoj, který vás na výletě zahřeje. U každého typu termosky je ale délka uchování teplého nápoje jiná. Je tak potřeba si zvážit, co bude pro vás nejlepší. Někomu stačí udržet nápoj teplý jen hodinu či dvě, jiný má na termosku v tomto ohledu podstaně vyšší nároky. Lepší termosky udrží čaj teplý klidně i 24 hodin.

Od dewarky k termosce

Nápad pak v roce 1904 vylepšil německý podnikatel Reinhold Burger. Ten dewarce místo skleněné horní vrstvy navlékl kovový plášť a horní stranu opatřil víčkem s kalíškem na pití. Svůj výtvor pojmenoval Thermos z řeckého slova therme, což znamená horký. A termoska sklízela nadšené ohlasy po celém světě. Robert Peary ji s sebou měl při dobývání severního pólu a prezident Roosvelt ji vezl na expedici do Afriky. Své místo si našla dokonce i za války, kde provázela letce při bojích na obloze. A přesto, že nám slouží už 112 let, obliba termosek neklesá, právě naopak. Výrobci se dnes předhánějí ve vylepšování vlastností termosek, takže se tyto láhve stávají takřka nerozbitné a mohou se pochlubit celou řádkou nejrůznějších vychytávek.

Správný tvar a velikost

Termosek existuje nepřeberné množství typů, které se od sebe liší nejen velikostí, ale i celkovým designem. Na první pohled se může zdát, že design není podstatný, to ale není pravda. Termosku byste si před nákupem měli vzít do ruky a pořídit si takovou, která vám dobře padne.

Co se týká objemu, obvykle se dají pořídit termosky o objemu 0,3 až 2,5 litru. Horní část má ve většině případů dva uzávěry. První uzávěr je šroubovací nebo nasazovací a slouží také jako kalíšek na pití. Druhý, vnitřní uzávěr je klikací nebo šroubovací. V obou případech se mezi hrdlem láhve a víčkem vytvoří pouze malá štěrbina pro nalévání nápoje, aby zbytečně nedocházelo k výměně tepla mezi obsahem láhve a okolím.

Inteligentní termosky a termohrnky

Zvláštní skupinu tvoří inteligentní termosky a termohrnky, které mají pouze jeden uzávěr, přímo vytvořený do podoby pítka. Z inteligentní termosky se tak dá rovnou pít bez zdlouhavého šroubování. Tekutina by však neměla být příliš horká, aby nedošlo k opaření. Tyto nádoby mají podobu láhví nebo hrnků, naplněné kávou vám tak budou dělat ideálního společníka cestou do práce či školy. Jejich velkou výhodou je, že se snadno vejdou do kabelky či pánské brašny a přitom nedojde k jejich vylití. V autě je snadno umístíte do držáku a užijete si bezpečnou jízdu bez zbytečného šmátrání v tašce.

Sehnat můžete také láhve ekologické. Výrobci u nich zaručují, že jsou použité materiály snadno odbouratelné poté, co doslouží.

Termosky na jídlo

K dostání jsou také termosky na jídlo, jsou nižší a uzpůsobené k „vaření“. Tuto vlastnost využijí hlavně cestovatelé v extrémních podmínkách, kteří potřebují minimalizovat ztrátu energie. Nejedná se samozřejmě o vaření v pravém slova smyslu, ale poživatelný pokrm v nich vykouzlíte. Ingredience, jako je například zelenina, nakrájíte na drobné kousky a zalijete je vroucí vodou. Láhev uzavřete, protřepete její obsah a po určité době, záleží na tom, jak moc byly potraviny zmrzlé, vodu vylijete a nalijete novou horkou vodu. Pokud jsou již všechny kousky zahřáté je možné do horké vody také přisypat sůl a koření. Termosku opět uzavřete, protřepete a už jen stačí počkat až se potraviny uvaří.

Můžete si ale jídlo také uvařit v pohodlí doma a teplý oběd pak v termosce jen uchovat.

Na materiálu nešetřete

U termosek hraje nejdůležitější roli doba, po kterou jsou schopné uchovat jídlo či pití teplé. Žádná láhev, samozřejmě nedokáže uchovat stejnou teplotu napořád, ale dokáže chladnutí mnohonásobně zpomalit.

Nejhorší izolační vlastnosti mají termosky plastové. Jako izolátor je místo vakua použita izolační pěna. Díky ní však dochází k přenosu energie vedením, a tím pádem i k rychlejšímu odčerpávání tepla z nádoby. Tento typ termosky je tedy vhodný spíše na kratší výlety, protože tekutiny vychladnou již za 4 – 6 hodin. Další variantou je termoska kovová, nejčastěji nerezová. Mezi vrstvami je již vytvořeno vakuum, což zabezpečí uchování teplých tekutin 12 – 16 hodin. Tento typ láhve tak s vámi zvládne i celodenní túru.

Důležitá je i hmotnost

Při výběru termosky zvažte ještě jeden parametr, a to je její hmotnost. Pokud budete chodit na výlety pouze s batůžkem, jistě pro vás nebude hrát pár gramů zásadní roli, zato při výšlapu do hor s plnou krosnou ucítíte každý gram. V úvahu také musíte vzít, kolik tekutiny budete na cestě potřebovat. Zajímavou skutečností, kterou není radno podcenit, je fakt, že menší objem chládne rychleji.

Dalším důležitým kritériem, na které byste se měli zaměřit, je i víčko. Klikací uzávěry jsou vhodné do našich podmínek, ale při velkých mrazech mohou zamrznout – v takovém prostředí jsou tedy výhodnější uzávěry šroubovací. O tom, jak se zbavit čajových usazenin v termosce, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008