Výměna dřevěného prahu u dveří není žádná věda

 Interier 
09. února 2018 18:40 / Jan Novák
  1
📷
3 fotografie v galerii
Hezký a udržovaný práh přispěje k příjemnému vzhledu vašeho bytu Shutterstock
Při různých opravách v domě nebo bytě se neobejdete bez odborníka. Jsou ale úkony, za které byste ho platili zbytečně. Jedním z nich je například výměna dřevěného prahu u dveří.

Než se pustíte do odstraňování starého, opotřebeného a nevzhledného prahu, kupte si ve stavebninách či hobbymarketu nový. Pokud je ten váš atypických rozměrů, nechte si jej upravit na požadovanou délku. Doma pak už jen přibrousíte hrany.

Podklad nesmí být narušený

Většina starých prahů je jen přišroubována bez podlepení. Jejich odstranění tak dlouho nepotrvá. Jakmile odšroubujete vruty, dlátkem práh uvolníte.

Poté zkontrolujte podklad. Nesmí být narušený a nesmí na něm být nic, co tam nepatří. Jakmile ho očistíte, můžete se vrhnout na instalaci prahu nového.

Pokud to jde, využijte stejných děr

Díry a kazy v podlaze vyrovnejte stavebním lepidlem a nechte zatvrdnout. Využít můžete i sádru. Zbytky tmelu, silikonu i úlomky betonu odstraňte.

Pokud to jde, využijte na šrouby stejné díry. Když musíte upravit podklad lepidlem či sádrou, díry na vruty udělejte nové. Práh pak položte na místo a přitáhněte šrouby. Do spáry mezi prahem a podlahou pak vmáčkněte silikonový tmel.

Pokud jste si s výměnou prahu poradili, můžete se pustit do složitějších věcí. Třeba položit dřevěnou podlahu v koupelně, jak jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47