Se sádrokartonem není nic problém. Jeho využití v interiéru může být velmi kreativní

 Interier 
03. února 2018 13:21 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Sádrokarton lze využít i velmi kreativně Shutterstock
Rozdělit vnitřní prostor lze pomocí různých stavebních postupů či materiálů. Velké oblibě se těší například sádrokartonové desky. Pokud se ale domníváte, že pomocí sádrokartonu lze vytvořit jen běžnou stěnu, jste na omylu. Tento materiál nabízí i daleko kreativnější řešení.

Sádrokarton si stavebníci oblíbili hned z několika důvodů. Stěnu díky těmto deskám postavíte takzvaně suchou cestou a navíc rychle. Další výhodou je i nízká hmotnost nebo minimální tloušťka.

Ne nadarmo se o sádrokartonu říká, že z něj lze postavit prakticky cokoliv. Rozhodně se není třeba omezovat jen na klasické příčky a stropy. Ze sádrokartonových desek se totiž dají v interiéru vytvářet i doslova kreativní díla. O výhodách a nevýhodách sádrokartonu jsme blíže psali zde.

Oblouk? Není problém!

Když v minulosti chtěl někdo postavit oblou zeď, musel použít cihly nebo podobný materiál. Dnes už ale oblou křivku vytvoříte i bez použití mokrých stavebních procesů.

K dostání jsou totiž speciální sádrokartonové desky, které se dají ohýbat a snadno tak vytvoříte oblouk, kde si umanete. Zaoblené tvary lze využít na malém detailu i na celé stěně.

Obýváková stěna na míru

Sádrokarton vám umožní vyvořit i celou obývákovou stěnu přesně podle vašeho přání. Když vše dobře naplánujete, získáte množství úložného prostoru a přitom bude celek působit lehce a decentně.

Do obývákové stěny ze sádrokartonu lze zakomponovat nejen police, ale i různé boxy a pokud to dispozice bytu vyžaduje (například v podkroví) může mít některá z polic i tvar třeba trojúhelníku.

Zabudovaná televize

Pokud máte rádi moderní interiér, ve kterém není nic navíc, možná se vám bude líbit i nápad zabudovat televizor do sádrokartonové zdi.

Stačí pomocí sádrokartonových desek vytvořit ještě jednu předsazenou stěnu tak, aby byla v rovině s televizí. Televize visí na držáku, který, stejně jako všechny možné kabely od televize, sádrokartonová zeď elegantně ukryje. Výsledek pak vypadá velmi čistě.

Zapuštěný krb

Na podobném principu jako televize zabudovaná v sádrokartonové příčce může fungovat i krb na tuhá paliva.

Opět stačí vytvořit jen vyhovující konstrukci tak, aby dvířka byla v rovině s čelní stěnou. V sádrokartonu se opět skryjí i kouřovody a navíc můžete nad krbem mít ve stěně i efektivní poličky. Díky možnostem sádrokartonu můžete vytvořit také prostor pro dřevo na topení. Pokud se rozhodnete pro zapuštěný krb, mějte na paměti, že je třeba zeď postavit z protipožárního sádrokartonu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve