Kuchyňská váha by neměla chybět v žádné kuchyni. Na co hledět při jejím výběru?

 Technika 
18. ledna 2018 07:13 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kuchyňská váha je nepostradatelným pomocníkem Shutterstock
I když existují metody, jak odvážit suroviny i bez váhy, je kuchyňská váha stále velmi důležitým pomocníkem. Když se začnete o váhy zajímat, budete možná zaskočeni, kolik druhů a typů existuje. Mnohé dokáží i daleko více, než jen zvážit potřebné množství cukru či mouky.

Obecně se dá říct, že kuchyňské váhy jsou k dostání buď mechanické nebo digitální. I v těchto skupinách jsou ale mezi jednotlivými váhami velké rozdíly. Při výběru budete muset zohlednit více faktorů.

Mechanické váhy

Mechanická váha určitě nedokáže suroviny zvážit tak přesně jako její digitální sestra. Na druhou stranu má ale mnoho výhod.

Je prakticky připravena k použití kdykoliv, i kdyby třeba před tím rok ležela někde ve skříni. Nepotřebuje totiž baterii, takže pro ty, kdo pečou opravdu výjimečně, může být jistějším řešením. Ze stejných důvodů je také vhodná třeba na chatu či chalupu.

Mechanickou váhu ocení i lidé, kteří už z podstaty nemají důvěru k modernímu elektronickému ovládání. Vzhledem k tomu, že se tento typ často vyrábí i v populárním retro stylu, přijdou si na své také fanoušci dávných dob.

Digitální váhy

Dokonce už i průměrně kvalitní digitální váha dokáže suroviny zvážit přesněji než mechanická. U náročnějších receptů zkušení pekaři přesnější odvážení určitě ocení.

Na druhou stranu životnost baterií není nekonečná a bez nich váha fungovat nebude. Musíte tak na to pamatovat, aby vás to třeba v neděli večer při pečení nepříjemně nezaskočilo.

Digitální displej bývá podsvícený a pro některé tak i lépe čitelný. Navíc na něm lze často nastavit i další funkce. Mnohé digitální váhy jsou třeba vybaveny funkcí přepínání mezi gramy a litry. Snadno potom odměříte vodu či mléko.

Stolní nebo závěsné?

Typ váhy byste měli zvolit především podle toho, kolik vaše kuchyně nabízí prostoru. Musíte mít totiž dopředu jasno, kde budete váhu skladovat.

Pokud máte málo prostoru, můžete sáhnout po váze, která se dá zavěsit na zeď a v případě potřeby ji jen sklopíte. Tyto váhy nezaberou prakticky žádný prostor.

Pokud máte prostoru dostatek, zvolte stolní váhu. Můžete ji mít schovanou někde ve skříňce nebo ji nechat stát rovnou na kuchyňské lince. Budete ji tak mít kdykoliv po ruce.

Pokud naopak často cestujete a potřebujete váhu převážet s sebou, pak jsou vhodné váhy závěsné, na které zavěsíte vážený produkt. Ovšem pro každodenní využití v domácí kuchyni není tento typ váhy moc praktický.

Velmi praktické jsou váhy s vážící miskou. Misku můžete kdykoli sundat, umýt a daleko lépe se tak váží sypké potraviny a potraviny tekuté. Ovšem pozor na velikost misky. Rozmyslete si, k čemu budete váhy potřebovat, aby miska nebyla objemově příliš malá.

Odolnost a nosnost

Váhy z nerezu jsou odolnější, snadněji se udržují a mají také delší životnost. Samozřejmě při pořízení čekejte vyšší cenu než u vah plastových.

Důležitá je také nosnost. Pokud pečete jen občas nebo drobné věci, stačí vám i menší váha. Pokud ale pečete pro rozvětvenou rodinu, raději si pořiďte váhu, která vám zváží větší množství surovin najednou.

Při výběru váhy se zajímejte i o to, zda se dá například umýt v myčce na nádobí. Usnadní vám to údržbu.

Speciální váhy

Na trhu jsou k dostání i speciální váhy, například nutriční. Jde o velmi kvalitní digitální váhy, u kterých si uživatel může zvolit velice jednoduše ingredience a podle nich počítat nutriční hodnotu daného jídla. Tyto váhy disponují i pamětí na uložení konkrétních jídel nebo přísad. Ocení ji lidé držící diety, ať už kvůlli štíhlé linii, nebo ze zdravotních důvodů.

V dnešní době není problém opatřit si také specialitu v podobě váhy vestavěné přímo do kuchyňské linky. Za tuto vymoženost si ale pořádně připlatíte.

Dalším věrným pomocníkem v kuchyni jsou také nože. O tom, jak vybrat ty správné, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47