Výběr dveří není jen o designu. Na co byste se měli zaměřit?

 Exterier 
16. listopadu 2017 16:33 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
U vchodových dveří nehraje roli jen design, ale i technické parametry Shutterstock
Vchodové dveře jsou velmi důležité z mnoha pohledů. Měly by ladit s domem, a to stylově i barevně. Design je hodně důležitý, protože dveře vás budou každý den vítat domů. Na druhu stranu není možné pořizovat tak důležitou věc jen na základě estetického cítění.

Odborníci radí, že by člověk neměl být při pořizování vchodových dveří ve vleku designu. Každý by se měl zajímat hlavně o technické parametry, například jak dobře dokáží dveře izolovat a podobně.

Dveře mohou být z masivu, plastové, hliníkové, skleněné i takové, které se skládají hned z několika druhů materiálu. Pokud máte hlouběji do kapsy, pravděpodobně sáhnete po dveřích z plastu, které patří mezi nejlevnější.  Na výběr budete mít z celé škály barev a vybrat můžete i s imitací dřeva.

Každý materiál má své výhody a nevýhody a o výběru je tak nejlepší se poradit s odborníkem. Ten by vám měl nejlépe poradit. Záleží totiž na mnoha okolnostech. Velkou roli hrají také finance. Ne každý si totiž může dovolit utratit za dveře desetitisíce korun. Je ale pravdou, že investice do dveří se obvykle vyplatí. Nekvalitní venkovní dveře za pár tisíc totiž obvykle nevydrží ani do další zimy. Začnou se vzdouvat, sloupe se z nich barva nebo se tak rozklíží, že ani nepůjdou zavřít.

Pokud se ale rozhodnete nějakou tu korunu do kvalitnějších dveří investovat, neomezte se jen na jejich vzhled, ale soustřeďte se také na drobné detaily, které jsou v konečném důsledku velmi podstatné. Jde například o kvalitní prahy s přerušením tepelného mostu, které dobře těsní. Důležitá je také masivnost závěsů, jež jsou zapuštěné v rámu dveří i v křídle - kvalitní závěsy totiž zabrání svěšování dveří, které jsou obvykle docela těžké. 

Pár dobrých rad

  • Pořizujete-li si zároveň dveře i okna, není od věci zvolit stejný materiál i povrchovou úpravu a také stejný profil dveří.
  • Dobře si promyslete, jaké vchodové dveře potřebujete. Jiný materiál je vhodný na venkovní dveře u rodinného domu a jiný na bytové vchodové dveře v činžovním domě. Rozdíl je nejen v materiálech, ale také v technických vlastnostech.
  • Než si vyrazíte dveře koupit, dobře si změřte, jakou velikost potřebujete. U nás se většinou instalují klasické normované dveře o šířce 80 nebo 90 cm, méně časo pak 70 cm. V drtivé většině si tak můžete zárubně jednoduše změřit sami.
  • Ideální je koupit celý komplet - tedy dveře i se zárubněmi. Výhodou je celistvý dojem dveří i menší nárok na montáž.
  • Směr otevírání pak zvolte podle dispozic ineriéru.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve