Listy jako stylová podzimní dekorace i výuková pomůcka

 Tipy a inspirace 
13. listopadu 2017 08:31 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Využijte s dětmi podzim ke společnému tvoření Shutterstock
Milujete barevný podzim a nejraději byste si ho přinesli i domů? Poradíme vám jak uchovat krásu barevných listů a vyrobit si jednoduchou dekoraci třeba do oken. A nepůjde jen o výzdobu, máte-li děti, vznikne vám i krásná výuková pomůcka.

Když se brouzdáte hromadou listí, tak se uvnitř vás mnohdy probudí „sběrač“, chcete si tu nádheru posbírat a někam dát. Bohužel se listy za pár hodin po přinesení zkroutí, ztratí barvu a po doteku se rozpadají. Můžete si je vylisovat, ale listy budou stále křehké a hodí se nanejvýš do herbáře.

Napadlo vás někdy použít laminovačku na něco jiného než na zatavení kusu papíru? Stačí vám ta nejobyčejnější, kterou na trhu objevíte. Nezapomeňte na laminovací fólie a můžete se rovnou pustit do práce.

Vyberte listy stromů, které se vám budou líbit, nejlépe různě zbarvené. Také by neměly být moc silné, lépe se laminují tenčí listy. Opatrně je osušte, aby na nich nebyla žádná voda, nejlépe když je po přinesení domů na chvíli rozložíte na utěrku. Po oschnutí je vložte mezi laminovací fólie, ale tak, aby se jednotlivé listy vzájemně nedotýkaly a byl mezi nimi prostor. Chce to při vkládání trochu cviku, fólii je nutné při zasunování přidržovat, jinak v ní listy budou jezdit.

Po vyjetí z laminovačky stačí vzít nůžky a lístky obstřihnout. Vždy se snažte nezastřihávat až k listům, ale ponechat alespoň milimetr fólie kolem listu. Kdybyste je zastřihli až k listu, tak by se k němu dostal vzduch a list by neudržel barvu a i ve fólii by se časem trochu zkroutil.

Dále je na vás jak dekoraci z lístků využijete. Můžete je nevléct na nit, stačí propíchnout šicí jehlou s nití nebo silonovým vláknem a listy zavěsit do okna. Nebo jich můžete pověsit několik do prostoru a budou vypadat trochu jako zvonkohra.

Pokud zafólijujete od každého druhu stromu jeden list, můžete je společně s dětmi poznávat a přiřazovat k nim jejich názvy. Kdo chce mít takovou pomůcku vychytanou, tak si může vytisknout obrázky jednotlivých stromů nebo i obrázky jejich plodů a o zábavu je na nějakou chvíli postaráno. Seřadit názvy, obrázky a zafóliované listy už chce trochu přemýšlení. Starší děti je můžou navíc seřadit podle abecedy.

Témata: dekorace, podzim, listy, děti
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008