Zvažujete položení plovoucí podlahy? Tak pozor, aby neplavala

 Interier 
29. prosince 2018 16:45 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při výběru podlahy myslete i na její údržbu Deposiphotos
Chystáte se po svátcích na rekonstrukci domu či bytu? Pokud ano, a navíc se do toho chcete pustit doslova od podlahy, měli byste dobře zvážit, jakou krytinu do které místnosti zvolíte. Jelikož se v posledních letech těší stále větší popularitě takzvaná plovoucí podlaha, pojďme se společně podívat na základní pravidla, která byste měli věnovat péči, pokud si zvolíte právě ji.

Její výhodou je totiž především jednoduchá instalace, na kterou nebudete potřebovat hromadu příslušenství. Ovšem jistá opatrnost bude třeba při její následné údržbě.

Plovoucí podlaha nesmí plavat

Ač to ní možná trošku překvapivě, plovoucí podlaha by měla přijít do styku s vodou velmi omezeně a skutečně sporadicky. Pro pravidelný úklid, kdy je potřeba z podlahy odstranit něco zaschlého, proto volte pečlivě vyždímaný mop nebo hadřík. Příliš mnoho vody totiž může způsobit to, že se podlaha začne vlnit a rozklíží se. Což má ostatně tento typ podlahové krytiny společného s dřevěnými povrchy.

Vysát nebo zamést 

Naopak vítanými pomocníky při úklidu plovoucích nebo také laminátových podlah je vysavač s hubicí a kartáčem na hladké povrchy, případně obyčejný gumový smeták. Druhý jmenovaný je navíc výborným společníkem ve chvíli, kdy máte doma línající se čtyřnohé společníky a potřebujete se jejich srsti z podlahy zbavit ideálně každý den.

Ždímat, ždímat, ždímat 

Pokud však chcete podlahu přece jen každý týden raději přetřít, ošetřujte ji buď speciálními přípravky pro laminátové podlahy, anebo sáhněte po směsi vody a jaru. Tou kromě podlahy samotné otřete také postranní lišty. Stále však mějte na paměti, že hadřík či mop musí být vyždímaný na maximum a podlaha musí dobře vyschnout. 

Myslete na zátěž podlahy 

Při pořizování laminátové plovoucí podlahy také nevolte za každou cenu nejlevnější nabídku. Dobře zvažte, do jaké místnosti vybraná krytina zamíří a jak moc bude namáhaná. Tam, kde se pohybujete více, určitě volte nejen dražší a na zátěž odolnější typ, ale ideálně nechejte podlahu ještě ošetřit speciálním impregnačním nátěrem, který dokáže zabránit jejímu brzkému zničení, a to i na několik let.

Pokud si však nejste jisti, zda se plovoucí podlaha hodí do pokoje, který jste pro její pokládku vybrali, nezoufejte. V našem článku se můžete inspirovat, která krytina je pro vaši místnost ta nejvhodnější.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod