Satelit, anténa či internet? Jaké jsou dnes možnosti přijmu televizního vysílání

 Technika 
20. prosince 2018 16:20 / Petr Vlach
  9
📷
5 fotografií v galerii
Mnoho lidí řeší, jaký zdroj televize zvolit Shutterstock
Při zařizování domácnosti si často klademe otázku, jakým způsobem mít řešený příjem televize. Situace se značně změnila oproti tomu, co platilo ještě před pár lety. Přinášíme aktuální doporučení.

Sice ještě stále většina lidí přijímá televizi prostřednictvím pozemního vysílání, ale velkou otázkou je, jak dlouho bude tento trend pokračovat. Zkusíme přinést důležité informace, které vám pomohou se zorientovat.

Příjem pozemního vysílání

Před pár lety bylo zrušeno původní analogové vysílání a bylo nahrazeno modernějším digitálním vysíláním v normě DVB-T. To je dnes postupně nahrazováno modernějším vysíláním v normě DVB-T2, která má lepší kompresi, takže umožňuje šířit buď více kanálů nebo je šířit ve větší kvalitě. K příjmu potřebujete televizor vybavený příslušným tunerem na používanou normu a dále potřebujete anténu. V místech se silným signálem postačí i vnitřní anténa, jinde potřebujete anténu venkovní. Velkou výhodou je, že všechny vysílané kanály můžete přijímat zdarma. Jako vlastníci televizního přijímače musíte platit koncesionářský poplatek veřejnoprávní televizi.

Satelitní vysílání

K příjmu satelitního vysílání potřebujete parabolickou anténu a satelitní přijímač. Jestliže vybavíte svou anténu motorem na otáčení paraboly, můžete přijímat poměrně velké množství exotických stanic. Technická kvalita satelitního vysílání bývá díky vyššímu datovému toku u některých kanálů na lepší úrovni než u vysílání pozemního. Určitou nevýhodou je, že za přístupové karty se platí minimálně určitý servisní poplatek. Kvůli jeho zavedení začal podíl diváků, kteří přijímají televizi přes satelit, klesat. Také placené nabídky stále méně uspokojují potřeby diváků. V současnosti tímto způsobem sleduje vysílání méně než dvacet procent lidí.

Internet

Naopak roste podíl lidí, kteří sledují televizi a různé pořady či filmy přes internet. Výhodou je, že nepotřebujete žádnou speciální anténu. Důležité je mít stabilní a rychlé připojení k internetu. Počítejte, že alespoň 10 Mbit/s spotřebuje televize ve vysokém rozlišení. Za nabídku sice zaplatíte nějaký poplatek, ale díky tomu dostanete zařízení na sledování v ceně. Můžete si pochopitelně přikoupit různé balíčky podobně jako na satelitu. Trendem ale je, že si lidé objednávají služby, kde si mohou vybírat program podle svého zájmu. Oblíbené televizní pořady sledují z archivu v době, kdy mají čas a pro svůj hlavní program si volí film z široké nabídky programů na přání.

Jak se rozhodnout?

Záleží pochopitelně na vašich preferencích. Mnoho lidí jako hlavní zdroj televize a filmů pro náročnějšího diváka zvolí internet s tím, že pozemní vysílání, které je zdarma, bude tvořit zálohu. Pro lidi, kteří nechtějí investovat ani korunu navíc, postačí pozemní vysílání. Pro zájemce o lov exotických stanic pak satelit s kvalitní parabolou a natáčecím motorem. Je ale jasné, že stále větší podíl audiovizuálních pořadů dnes běží přes internet. Mnoho lidí proto ani nepořizuje klasické televize, ale sleduje pořady na svých počítačích či mobilech. Jestliže byste naopak chtěli radu při pořízení klasické televize, můžete se držet zajímavého článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?