Připravte zahradnické nářadí na novou sezonu. Rzi se lze zbavit snadněji, než si myslíte

 Technika 
16. ledna 2021 11:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zahradnické nářadí zreziví raz dva Depositphotos
Využijte zimní měsíce k tomu, že si důkladně připravíte zahradnické nářadí na novou sezonu. Pokud při kontrole zjistíte, že vaše malá lopatka nebo zahradnické nůžky jsou rezavé, nevěšte hlavu. Rzi se zvládnete zbavit i docela snadným způsobem.

Každý kovový předmět může dříve či později zrezivět. Nic ale není ztraceno. Důležité je se rzi zbavit co nejdříve, aby neměla šanci dál prostupovat. Koroze se může objevit i na zahradním nářadí. Pokud byste problém neřešili, za chvíli by například rezavé zahradní nůžky ani nešly rozevřít.

Na rez existují různé chemické prostředky, které seženete v obchodě. Klidně si ale vystačíte i se surovinami, které dost možná máte běžně doma. 

Ocet

Kyselina octová umí zázraky v mnoha ohledech. A zatočí i se rzí. Sežeňte si nízkou plastovou misku, nalijte do ní ocet a ponořte do něj zrezivělé zahradní nářadí. Už po několika hodinách se objeví první stříbřité plochy kovu. Nechte působit přes noc, silně rezavé věci nechejte v octové lázni klidně i tři dny. Když budete předmět průběžně kartáčovat, proces odrezivění tím urychlíte.

Citron a sůl

Dobrých výsledků dosáhnete také pomocí citronové šťávy a soli. Nasypejte sůl na zrezivělý povrch, dokud není důkladně pokryt. Pak na posolený povrch vymačkejte citron. Nechte směs působit po dobu dvou nebo tří hodin. Pak pomocí citronové kůry, která kov nijak nepoškrábe, rez opatrně odstraňte.

Jedlá soda

Rezavá místa můžete také navlhčit a posypat jedlou sodou. Vlhká oblast vytvoří směs s jedlou sodou a přilepí se na rez. Nechte působit hodinu nebo dvě, v závislosti na množství rzi. Poté povrch očistěte. Nebo ze sody a vody vytvořte hustou pastu, tu pak naneste na ošetřovaný předmět a nechejte několik hodin pracovat. Zbytky rzi dočistěte třeba starým zubním kartáčkem.

Brambora

Pokud vás trápí jen lehká rez, můžete ji odstranit pomocí oloupané syrové brambory. Obsahuje kyselinu šťavelovou, což z ní činí účinný přírodní odstraňovač rzi. Bramboru rozpulte a posypejte solí. Pak takto připravenou bramborou potírejte zrezivělá místa, rez by měla zmizet. Pokud je rez rozsáhlejší, zabalte předmět do syrových brambor a nechte několik hodin působit.

Kečup

Skvělým odstraňovačem rzi je také kečup. Jednoduše rajčatovou omáčku naneste na rezavvý předmět a nechejte chvíli působit. Kdo chce, může účinky kečupu ještě zesílit tím, že do něj vmíchá trochu jedlé sody. O tom, že kečupem skvěle vyleštíte i mosazné kliky, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47