Zdroj tepla je dobré vybírat i s ohledem na typ domu

 Technika 
18. října 2017 07:56 / Pavel Suchý
  0
📷
5 fotografií v galerii
Každý typ zdroje tepla má své výhody a nevýhody, je třeba zvážit, jaký kotel se hodí právě do vaší domácnosti. Shutterstock
Dům i byt lze vytápět několika možnými způsoby, v českých domácnostech volí lidé nejčastěji kotle na tuhá paliva, plynové kotle, elektrokotle, kotle na biomasu nebo tepelná čerpadla. Každý zdroj tepla má něco do sebe a při výběru je třeba zohlednit řadu faktorů.

U všech typů kotlů lze najít výhody i nevýhody, ať už z hlediska komfortu obsluhy nebo ekonomiky provozu. I proto je třeba při volbě primárního zdroje vytápění vzít v úvahu nejen cenu a perspektivu paliva, ale je potřeba přemýšlet i nad tím, jak energeticky úsporný dům vlastníte.

O tom, čím se vyplatí topit, jsme psali i zde.

Kotle na tuhá paliva

Topení tuhými palivy, zejména uhlím a dřevem, zůstává nejlevnější variantou vytápění rodinných domů. Při využití tohoto způsobu vytápění je však potřeba počítat se stále přísnějšími předpisy pro emise, které při hoření těchto paliv vznikají. V současné době je již možné koupit pouze kotle vyšší emisní třídy, které díky použitým technologiím palivo lépe spalují.

Z hlediska komfortu leží budoucnost zejména v oblasti automatických kotlů, u nichž odpadají nesnáze s ručním přikládáním. Předností je i dokonalá regulace výkonu a tím minimalizování spotřeby paliva. Významné je také například řízení výkonu kotle na základě vnější teploty vzduchu, tedy takzvanou ekvitermní regulací. Pokud jde o samotný druh paliva, vysokou perspektivu mají dřevní pelety. Umožňují téměř stejný komfort topení jako při používání plynových kotlů, avšak nevýhodou jsou naopak vysoké nároky na skladovací prostory nejen co do velikosti, ale také s ohledem na optimální vlhkostní poměry prostředí.

Kondenzační plynové kotle

Vytápění plynem je velmi komfortní a při použití moderních kondenzačních plynových kotlů i poměrně levné. Právě kondenzační technologie ohřevu vody se jeví jako ekonomicky nejzajímavější. Kondenzační plynový kotel využívá také teplo vzniklé kondenzací spalin, je proto vzhledem k vyšší účinnosti spalování velmi úsporný. Kvalitní kotle tohoto typu nabízí až 109% účinnost a ve srovnání s běžným starším plynovým kotlem dokážou ušetřit i více než 20 % nákladů na teplo. O výhodách kondenzačních kotlů jsme psali i zde.

Elektrokotle

Hlavní výhodou vytápění elektřinou jsou nízké pořizovací náklady a vysoká účinnost. Provozní náklady jsou však poměrně vysoké. Topení elektřinou se tedy jako nejvýhodnější ukazuje hlavně v energeticky úsporných domech, které mají dobře utěsněnou obálku budovy a nízkou tepelnou ztrátu (nízkoenergetické domy a pasivní domy). U elektrokotle totiž nemusíte řešit odvod spalin a emise. Navíc elektrokotle se velmi snadno regulují. Elektrokotel se často používá také jako doplněk k tepelnému čerpadlu, především typu vzduch/voda, případně je přímo součástí jeho vnitřní jednotky (jako bivalentní zdroj). V takovém případě se stará o vytápění domu ve velmi mrazivých dnech, kdy tepelnému čerpadlu klesá výkon.

Pro zvýšení tepelné pohody je možné ve vybraných místnostech jako doplňkový zdroj vytápění (např. pro koupelny, kuchyně) použít elektrické podlahové vytápění (rohože, fólie) nebo sálavé panely. Tyto způsoby nenarušují vzhled interiéru, naopak do něj mohou být zakomponovány jako designové prvky.

Do starých bytových domů nebo do činžovních domů po zateplení obálky se jeví jako vhodná náhrada lokálního plynového vytápění (Vafky) použití akumulačních kamen, která nezasahují do zateplené fasády objektu. Provozní náklady jsou v tomto případě srovnatelné. Je však nutná změna elektrické distribuční sazby na vytápění a úprava odběrného místa (navýšení hodnoty hlavního jističe apod.).

Tepelná čerpadla

Tepelné čerpadlo, tedy zařízení využívající tepelnou energii ze vzduchu, zemního vrtu, plošného kolektoru či vody, patří k nejúspornějším zdrojům tepla. Je napájeno elektřinou, jejíž cena je relativně stabilní. Ve srovnání s ostatními zdroji tepla má tepelné čerpadlo sice vyšší pořizovací náklady, které jsou ale vyváženy mimořádně úsporným a komfortním provozem.

Použití tepelných čerpadel je velmi široké, od domácností až po průmyslové objekty. Praktické je využití tepelných čerpadel s vysokou výstupní teplotou vody do topného systému (až 65 °C), kdy je možné zachovat, zejména ve starších domech, stávající topné rozvody a není nutná výměna/přidávání těles.  

Tepelná čerpadla je možné využít dokonce i v nízkoenergetických a pasivních domech, kde se vyplatí zejména pro současný ohřev teplé vody a vytápění.

Stále častěji se tepelná čerpadla využívají také pro vytápění bytových a panelových domů, kde se dají jednotky umístit na střechách nebo ve sklepních prostorách/kočárkárnách. Provozní náklady na GJ mohou klesnout až o polovinu oproti dálkovému vytápění. Návratnost pořízení těchto systémů obvykle vychází kolem 7 let.

Při pořízení tepelného čerpadla je velmi důležité se zaměřit na záruční a pozáruční servis. Renomovaní výrobci udávají záruční doby (při plnění servisních podmínek) na kompresory od 2 do 5 let a na ostatní komponenty cca 10 let.

Více o tepelných čerpadlech jsme psali v článku zde.

Kombinace

Ceny jednotlivých druhů paliva kolísají a je proto prozíravé nespoléhat se pouze na jeden zdroj tepla. Existují domácnosti, které používají dva nebo dokonce tři způsoby vytápění. Velmi častá je například varianta uhlí a plyn nebo uhlí a elektřina. Rozšířená a oblíbená je také kombinace s krbem nebo krbovými kamny na dřevo. Plynový kotel temperuje domácnost v době, kdy jsou obyvatelé domu v zaměstnání, a není možné krb obsluhovat. Mnoha rodinám tak krbová kamna pomohla ušetřit tisíce korun. Takové řešení ale není možné použít všude. Například ve starších budovách může být velmi obtížné vytopit krbem celý dům. Záleží přitom také na vnitřní dispozici domu či bytu. Spolehlivým řešením jsou krbová kamna s teplovodním výměníkem pro přilehlé místnosti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47