Vybíráte stojan na stromeček? Ne každý se hodí pro všechny

 Tipy a inspirace 
13. prosince 2018 16:24 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Vybrat vhodný stojan je důležité, protože díky němu vám stromek nespadne Shutterstock
Máte už vánoční stromek, ale zjistili jste, že potřebujete nový stojan? Zapomeňte na design, protože každý typ stromku potřebuje jiný druh stojanu. Poradíme vám.

Možná, že máte také v živé paměti situaci, kdy váš manžel nebo ještě tatínek zuřivě osekával kmen stromu, protože se nevešel do stojanu. Abyste takové situaci předešli, obzvláště, pokud máte kavkazskou jedli, je vhodné se u stojanu zaměřit na jeho průměr. A hlavně, určitě kupujte takový, který má nádržku na vodu, protože každý jehličnan dokáže vypít přes Vánoce i několik litrů vody. Pak vás čeká jeden důležitý úkol. Zvolit materiál, z něhož bude stojan vyrobený. I zde totiž záleží na spoustě faktorů.

Dřevěná klasika

Jestli jste vyznavači přírodních materiálů a poohlížíte se po dřevěném stojanu, pak musíte od něj odvinout i výběr stromu. Jeho maximální výška by neměla přesahovat  dva metry a průměr kmene by neměl být větší než zhruba 5 – 6 cm. Takže, jestli jste zvolili větší strom, pak počítejte s tím, že budete mít zřejmě problém jej do něj dostat. Také nádržka na vodu pojme jen asi 200 ml vody, takže je potřeba ji velmi často doplňovat.

Je libo kov nebo litinu?

Kovové stojany patří k velmi oblíbeným. Jednak jsou stabilní, ale nevýhodou je, že nepojmou moc vysoké stromy. Navíc, řada z nich nemá nádržku na vodu a také je náročnější do nich upevnit stromeček tak, aby stál opravdu rovně a nenakláněl se na stranu. A podobně jsou na tom i litinové stojany na stromeček. Ani ty nemívají nádržku na vodu, což je jedna z věcí, díky niž zůstane stromek déle zelený. O tématu, jak vybrat skutečně čerstvý strom a jak o něj dál pečovat, jsme více psali zde.

Křehký plast

Plast je levný. A to je možná také jediná výhoda plastových stojanů. Přestože umožňují úchyt stromečku do výšky dvou metrů a průměru kmene až 10 centimetrů, je těžké ho ve stojanu vystředit. Obvykle mají totiž k dispozici tři plastové šrouby, které mají při pevném utáhnutí tendenci se lámat. Většina plastových stojanů má nádržku na vodu, což zvyšuje jejich stabilitu. Přesto jsou vhodnější pouze pro menší a lehčí stromky s výškou něco málo přes metr.

Stačí kliknutí a drží

Stojany se systémem klick-fix jsou pár let starou novinkou, která si však získává stále větší oblibě. Tyto typy stojanů jsou totiž vhodné pro všechny typy stromků, protože jej uvnitř stojanů drží čtyři až pět páček držících ocelové lanko. Díky tomu do něj můžete dát i takový stromek, který nemá pravidelný kmen, navíc mívají velké nádrže na vodu, což zvyšuje jeho hmotnost a stabilitu. Bohužel, jedinou jejich nevýhodou je ne moc hezký vzhled i vyšší cena.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod