Nemáte komín a chcete krb? Řešení je velmi jednoduché

 Interier 
21. prosince 2018 16:57 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jedna z možných variant krbu na biolíh Shutterstock
Opravdové plameny dokáží navodit příjemnou atmosféru a pocit tepla. Co když ale bydlíte v paneláku nebo v domě, kde komíny nejsou? Řešení je překvapivě jednoduché.

Pokud byste pořizovali klasický krb i kamna, museli byste mít pochopitelně příslušný komín. Navíc byste si museli nechat dělat pravidelné kontroly. Na trhu jsou přitom krby, které komín nepotřebují a nemyslíme tím krby, které imitují plameny pomocí doutnavek či jiného světla.

Krby na biolíh

Řešením jsou opravdu krby a všelijaké stylové hořáky na biolíh, což je speciální palivo, které nezapáchá a při hoření se přeměňuje na oxid uhličitý a vodu. Nic dalšího zde není. Je to tedy tak, jako když dýcháme. Z uvedeného vyplývá, že tyto krby budou potřebovat, aby se místnost občas vyvětrala. To proto, aby se do místnosti dostal kyslík pro hoření a dýchání a také aby se odvětral přebytečný oxid uhličitý a vodní pára, která by jinak mohla někde kondenzovat.

Hřejí vůbec?

Někdy si lidé myslí, že tyto krby prakticky nehřejí, ale to není pravda. Mají sice výhřevnost horší než klasické krby na tuhá paliva, ale protože je plamen pravý, je pravé i teplo. Jejich výkon se pohybuje nejčastěji mezi 2 – 5 kW, což na běžnou místnost stačí. Je pravdou, že krby na biolíh jsou vhodné buď v období, kdy se ještě nemusí topit v celém bytě, nebo jako doplněk k již zapnutému centrálnímu topení.

Kolik spotřebují

Spotřeba závisí na tom, zda máte krb s regulací či nějaký jednodušší. Také je přímo úměrná výkonu krbu. Orientačně se dá říct, že s jedním litrem biolihu vydržíte asi dvě až tři hodiny. Litr stojí kolem 60 Kč. Je vhodné pečlivě vybrat dodavatele, neboť některé produkty nemají dokonalou čistotu, což vede pochopitelně k produkci zápachu a ke vzniku případné vrstvičky sazí, která za normálních okolností opravdu nevzniká.

Vyplatí se?

Jestliže chcete opravdový krb a jde vám hlavně o dodatečné teplo a dobrý pocit, jsou krby na biolíh investicí, která se vyplatí. Základní modely seženete i pod dva tisíce korun, nemusíte řešit žádný kouřovod, nikde nevzniká nepořádek s popelem, kousky kůry a dalšími nečistotami. Nikde nic nepáchne. Rozhodnutí je samozřejmě na vás. Jestliže se naopak rozhodnete pro stavbu komína, můžete se nechat inspirovat třeba článkem zde.

Témata: biolíh, komín, spaliny
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod