Plíseň na textilu je velký oříšek. Máme pro vás rady, jak se jí zbavit

 Tipy a inspirace 
21. prosince 2018 11:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nedejte plísním šanci a zaměřte se na prevenci Internet
Pokud se vám jednou na oblečení objeví stopy plísně, jen horko těžko se skvrn a zápachu zbavíte. Přesto lze vyzkoušet pár triků, které občas na skvrny od plísně zaberou.

Nejlepší je vsadit na prevenci a udržovat byt v takovém stavu, aby v něm oblečení neplesnivělo. Plíseň se totiž vždy objeví jen tam, kde je vlhko. Své o tom vědí obyvatelé starších cihlových domů.

Nejlepší je prevence

Abyste plísni nedali šanci, často krátce a intenzivně větrejte a v zimě se nebojte důkladně topit. Pokud je to možné, nesušte v bytě prádlo. Průběžně kontrolujte šatník, zda necítíte zatuchlinu nebo oblečení není napadené plísní. Do šatníků si pořiďte pohlcovač vlhkosti a do bytu vlhkoměr a hlídejte ideální vlhkost vzduchu kolem 50 %, neměla by být přes 60 procent.

Co s plesnivým oblečením

Když už je neštěstí hotové a objevili jste skvrny od plísně na svém oblíbeném oblečení, nemusíte ho rovnou vyhazovat do koše. Přeci jen zkuste pár triků, jak je dostat dolů. Čím dříve plíseň objevíte, tím lépe. Napadené oblečení namočte přes noc do octa, ráno vymáchejte, starý ocet vylijte, nalijte nový a nechte namočené do večera. Pak vyperte v pračce na dlouhý program na nejvyšší teplotu, jakou oblečení snese. Ocet se hodí i na odstranění zápachu plísně.

U bílého a stálobarevného oblečení vyzkoušejte skvrny postříkat prostředkem na bělení prádla, nechte působit a pak důkladně vyperte. Typického zápachu čisticího prostředku se pak zbavíte dlouhým sušením prádla na čerstvém vzduchu. Další možností je opakovaně drhnout skvrny žlučovým mýdlem nebo přípravkem na odstraňování skvrn z textilu, dokud nezmizí. O tom, jak se zbavit plísně na stěnách, jsme psali zde.

Vyzkoušejte peroxid vodíku

Starší skvrny od plísně na bílém oblečení pokapejte peroxidem vodíku zředěným vodou 1 : 3, přidejte čpavek a nechte vybělit na slunci. Pokud po oschnutí na látce stále zůstávají skvrny, postup opakujte. Na závěr oblečení důkladně vyperte. Na barevném oblečení můžete skvrny odstraňovat čpavkem, ale nejprve si na rubu vyzkoušejte, jestli nepouští barvu.

Pokud jsou skvrny rozsáhlé, namočte celý kus oblečení do roztoku peroxidu s vodou v poměru 1 : 3 a lžíce čpavku na několik hodin. Pokud skvrny nezmizí, použijte nový roztok. Pak oblečení vyperte a nechte usušit na slunci.

Na bavlněných látkách můžete vyzkoušet skvrny od plísně posypat křídou, položte na ni savý papír a přežehlete. Na vlněných nebo hedvábných látkách potřete skvrny nejdříve tamponem namočeným v terpentýnu a pak opět posypte křídou a přežehlete přes savý papír.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod