Přilepila se smůla z vánočního stromku na podlahu? Poradíme, jak ji co nejlépe odstranit

 Interier 
25. prosince 2018 12:42 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Stromeček je neodmyslitelná součást českých Vánoc Shutterstock
Většinu českých domácností zdobí živé vánoční stromky. Jenže tato neodmyslitelná součást Vánoc s sebou v bytech přináší i problémy spojené s odkapávající smolou. Jakmile se tato lepkavá hmota přilepí na podlahu, je to problém.

Pryskyřice je hustý, lepkavý výměšek jehličnatých dřevin, vyznačující se aromatickou vůní. Při poranění stromu se dostává na povrch tím, že postupně vytéká z rány na kůře.

Když se smůla dostane na podlahu, je to velký problém, se kterým si ne každý dokáže poradit. Přitom i smůlu lze z podlahy dostat tak, aniž byste si povrch krytiny poničili.

Jak odstranit smůlu z podlahy

V prvé řadě musíte sáhnout po takových účinných prostředcích, které podlahu nepoškodí. Možností, jak odstranit smůlu z podlahy, existuje hned několik. Někomu se osvědčilo obyčejné mýdlo, různé odlakovače nebo líh či technický benzin. O tom, jak odstranit rezavou skvrnu z vany či toalety, jsme psali zde.

Vepřové sádlo, lůj nebo máslo

Pryskyřici potřete lojem, máslem nebo vepřovým sádlem. Nechejte chvíli působit, sádlo  pryskyřici rozpustí a na podlaze zůstanou jen mastné skvrny. Stejný fígl lze použít i na oblečení. To pak ale před praním ještě pokapejte saponátem a nechejte chvíli vsáknout.

Líh či benzín

Můžete použít líh, popřípadě kolínskou vodu, pokud ji máte po ruce. Znečištěné místo potřete lihem a skvrna by měla pustit. Důležité je však chránit si zrak i pokožku!

Stejně úspěšně můžete použít také benzín. Naneste ho na skvrnu a nechejte vsáknout. Pak hadříkem skvrnu odstraňte. Pokud máte skvrnu na oblečení, nechejte benzínový čistič vsáknout a místo nakonec přežehlete přes savý papír žehličkou.

Mýdlový roztok

Asi 20 g mýdlových rozpustíte v jednom litru horké vody a můžete použít na skvrny na podlaze i textilu. Pokud chcete zvýšit účinnost roztoku, přidejte do něj po vychladnutí trochu acetonu. Tím zvýšíte jeho účinnost. Mýdlový roztok po asi třech hodinách zhoustne, když ale přilejete znovu horkou vodu, roztok bude mít opět původní konzistenci.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?