Dopřejte Vánoce i zvířátkům na vaší zahradě. Připravte jim pořádnou hostinu

 Exterier 
24. prosince 2018 11:49 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
I zvířátkům v přírodě můžete připravit hezké Vánoce Pinterest
Vánoční přípravy vrcholí, ale možná si najdete chvilku i na to, abyste dopřáli slavnostní hostinu i zvířátkům na vaší zahradě. Vzhledem k tomu, že vám tu celý rok dělají radost, určitě si nějaký ten pamlsek zaslouží. A klidně jim můžete nazdobit celý stromeček.

Na stromečku pro zvířátka nesmějí chybět ozdoby, ovšem musejí být stoprocentně jedlé. Jejich výběr záleží na tom, kde zahradu máte. Jiné dobroty na něj zavěsíte v případě městské zahrady, kde se zaměříte hlavně na ptactvo, jiné za předpokladu, že se na vaši zahradu občas vydá i nějaký ten zajíč či srna.

Pro ptáčky

Ptactvo vás bude milovat za nejrůznější semena. Například ve tvaru koulí, které připomínají baňky. V obchodech jsou obvykle k dostání v jemné síťce. Ptáčkům můžete na vánočně nazdobený strom zavěsit i krmítko, do kterého jim na přilepšenou dáte třeba slunečnicová či dýňová semínka.

Krmítko pro ptáčky můžete i vlastnoručně vyrobit. Pokud nevíte, jak na to, nezoufejte. Několik nápadů na originální ptačí krmítka najdete i v našem článku zde.

Čím stromeček nazdobit

Dobrot, na kterých si volně žijící zvířátka pochutnají, může být opravdu mnoho. Nabízejí se například oříšky pro veverky a větší ptáky, ale zvířátka nepohrdnou ani kaštany, bukvicemi, šípky, žaludy, obilnými klasy, kukuřicí a podobně. Doma možná také najdete ovesné vločky, mák nebo rýži.

Ze svých zásob můžete zvířátkům nabídnout také třeba jablka nebo hrušky. Zvířata si také ráda pochutnají na mrkvi, celeru nebo kedlubnách. A pokud na vaši zahradu občas zavítají zajíci, tak těm uděláte radost i košťálem od zelí či kapusty.

Do zdobení zapojte i děti

Zapojte do zdobení stromku pro zvířátka také děti. Budou nadšené. Mohou na strom navěsit různé přírodniny. Jablíčka a hrušky zavěste na větvě na provázcích, pokud by ale ovoce bylo příliš těžké, klidně jej nakrájejte na silnější plátky. Z jablek nakrájených na kolečka mžete vytvořit i celý vánoční řetěz. Stejně tak můžete nakrájet na kolečka třeba mrkev, celer nebo kedluben.

Co na stromeček rozhodně nepatří

Vždy myslete na to, že na stromečku mohou být jen věci, které zvířátkům neuškodí. Rozhodně nevytvářejte ozdoby z rohlíků, čerstvého chleba a dalšího pečiva z kynutého těsta. Vhodné nejsou ani syrové či vařené brambory, solená a kořeněná jídla, nebo obilné klasy a jiné přírodniny, které se v květinářství prodávají jako dekorace. Tyto výrobky mohou totiž obsahovat nejrůznější laky, lepidla či jiné chemikálie

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?