Vypěstujte si na zahradě rostliny, které vám uleví od chřipky i úmorného kašle

 Exterier 
11. února 2018 15:26 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Léčivky zahradě na kráse neubírají Shutterstock
Pokud máte zahradu, není na škodu si na ní pěstovat i rostliny, které vám v případě potřeby pomohou zvládnout únavná chřipková onemocnění, rýmu či kašel. Na jejich pěstování není nic složitého a zelenou lékárnu tak budete mít kdykoliv po ruce.

Rostlin, které vám pomohou lépe zvládnout chřipku nebo zánět průdušek, existuje celá řada. Pokud je na své zahradě ještě nemáte, můžete to s blížícím se jarem napravit. Zázračnou medicínu pak můžete užívat během roku v čerstvém stavu, na zimu si pak můžete bylinky nasušit do zásoby.

Pomocí bylinek můžete průběh nemoci zmírnit a hlavně léčbu zkrátit. Z přírodních léků a bylin je dobré v případě chřipky, kašle a rýmy volit takové byliny, které mají antibiotický a čistící účinek, posilují imunitu a pomáhají s uvolňováním usazeného sekretu v dýchacích cestách.

Přírodní lékárna

Pokud chcete na vaší zahradě pěstovat rostliny, které vám pomohou chřipku, rýmu nebo kašel porazit, můžete si vybrat nejen z drobných bylinek, ale i keřů nebo stromů.

Na zahradu můžete například vysadit lípu, černý bez nebo šípkový keř. V případě bezu a šípkového keře mějte na paměti, že se dřeviny snadno rozrůstají, tak je třeba je mít pod kontrolou, jinak se vám pozemek brzy promění v neprodyšnou džungli.

Z rostlin si můžete na zahrádce vysadit léčivou diviznu nebo mateřídoušku. Hodně léčivek nemá ušlechtilý původ, naříklad jitrocel, podběl nebo sedmikrásky. Pokud vám na zahradě tyto rostlinky rostou, nelikvidujte je sekačkou na trávu a nechte si alespoň kousek místa, kde jim dáte prostor.

Velmi účinnou zbraní při nachlazení je také křen. Najděte mu slunné místo nebo polostín. Má rád vlhkou a bohatou zeminu. Před vysazením je dobré půdu zrýt, odplevelit a pohnojit zahradním kompostem. Nezapomeňte na rostlině odstraňovat květenství, jeho tvorba totiž rostlinu zbytečně vysiluje.

Na zeleninový záhon nezapomeňte vysadit mrkev - je to významný antioxidant a zároveň stimulant obnovy sliznic. Podporuje regeneraci narušených a zatížených sliznic v našich dýchacích cestách a současně povzbuzuje naši obranyschopnost. V kombinaci s medem je účinek mrkve ještě mocnější.

Hodně zdravá je také rukola. O jejím pěstování doma i na zahradě jsme psali zde.

Lidové recepty prověřené generacemi

V lidovém léčitelství lze najít mnoho receptů na chřipku a nachlazení, které jsou už prověřeny doslova několika generacemi.

Bylinkový čaj proti kašli

Tento čaj je velmi chutný a je vhodný pro dospělé i děti. Pomáhá s ředěním usazeného sekretu v dýchacích cestách, usnadňuje tak odkašlávání a zlepšuje dýchání.

Do vhodné nádoby dejte jednu hrst květů lípy, jednu hrst listů jitrocele, jednu hrst květů černého bezu a jednu hrst drcených sušených šípků. Dvě vrchovaté lžíce této směsi zalijte litrem vroucí vody a nechte 10 až 15 minut luhovat. Pak přidejte dvě lžíce medu a čaj popíjejte teplý po doušcích. 

Čaj na úporný kašel

Tento čaj se hodí k léčbě úporného kašle a bronchitidy, popř. k jejímu doléčení či prevenci.

V nádobě smíchejte jednu hrst květů divizny, jednu hrst květů podbělu, jednu hrst květů sedmikrásky a jednu hrst natě mateřídoušky (můžete přidat i květ lípy nebo list jitrocele). Dvě vrchovaté lžíce této směsi zalijte litrem vroucí vody a nechte 10 až 15 minut luhovat. Pak přidejte dvě lžíce medu (popřípadě trochu citronu) a čaj popíjejte teplý po doušcích.

Křenový med

Kombinace křenu a medu je skvělým přírodním lékem na chřipku a nachlazení. Jeho příprava je přitom velmi snadná.

Čerstvý kořen křenu na jemno nastrouhejte a smíchejte s přibližně stejným množstvím medu. Směs důkladně promíchejte a užívejte po lžičkách během dne podle závažnosti stavu 3 až 7x denně v čase nemoci, v nižších dávkách pak i preventivně pro celkové posílení imunity a zlepšení kondice. 

Mrkvový sirup

Na tomto sirupu, který posílí imunitu a uleví při nemocech dýchacích cest, si pochutnají dospělí i děti.

Celkem 0,5 l čerstvé mrkvové šťávy a 4 až 5 lžic medu pomalu zahřívejte v hrnci na mírném ohni - nevařte, za občasného míchání pouze postupně zahustěte na konzistenci sirupu. Ten pak v době nemoci užívejte po lžičkách 4 až 6x denně.

Mrkvovou šťávu můžete při nemoci užívat i čerstvou, sirup má ale tu výhodu, že vám při skladování v lednici vydrží i několik dní a je koncentrovanější.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47