Stavba gabionového plotu není náročná a vyjde vás celkem levně

 Exterier 
15. dubna 2018 11:55 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nemovitosti zachová přírodní ráz a vypadá úžasně  Internet
Hledáte rychlé a levné řešení, jak oplotit váš pozemek nebo zahradu? Zkuste gabionový plot, který je v tuzemsku stále populárnější. Vytvoří navíc jedinečnou opěrnou strukturu, která podpoří architekturu každého domu.

Gabionové koše tvoří kovové konstrukce, které jsou vyplněné kamenem. Obyčejně se vyrábějí ve tvaru kostky nebo kvádru a podle potřeby se pak spojují, aby vytvořily požadovaný plot. Slouží zejména jako opěrné zdi, třeba při sesuvech půdy. V poslední době se ale stále častěji používají i při stavbě oplocení.

Montáž je rychlá a jednoduchá

Velkou výhodou gabionových zdí je jejich jednoduchá a rychlá montáž. Kromě toho výborně plní protihlukovou funkci a díky kamenům mají přirozený vzhled. Jedná se také o ekologické řešení. Gabionová zeď navíc nevyžaduje téměř žádnou údržbu.

Při stavbě gabionového plotu můžete také popustit uzdu své fantazii. Můžete je vyplnit celé nebo pouze z části a vytvořit například opakující se vzor. Stejně tak lze v průběhu stavby měnit barvu a druh kameniva. S popínavými rostlinami se pak z obyčejné věci, jako je plot, stane hotové umělecké dílo.

Dejte pozor na velikost kameniva

Snad jediným zádrhelem, na který při stavbě můžete narazit, je velikost kameniva. Musí být totiž vždy větší, než jsou oka gabionů. Vzniklý plot je vysoce odolný proti mechanickému poškození. Díky své zajímavé povrchové struktuře skvěle zapadne do každého prostředí.

Rozdělí prostor na vašem vlastním pozemku, oddělí chodník nebo poslouží jako ochrana proti zvědavým pohledům ze sousedství. Využijete ho i na zahradě, jak jsme psali zde. Kromě toho, že samotný materiál je přírodní, má plot i další ekologický přínos. V mnoha malých meziprostorech totiž poskytuje útočiště a zimoviště drobným živočichům, jako jsou ještěrky nebo hmyz.

Kdo by si na stavbu plotu netroufal sám, nemusí. Pokoušet se o vlastnoruční výrobu je sice možné, není to však nutné. Hotové gabiony lze totiž pořídit již naplněné přímo z kamenolomu. Při dodání se spustí jeřábem nebo vhodným zdvihacím zařízením na předem připravený základ.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47