Dřevěné palety mohou na zahradě posloužit k pěkným i praktickým vychytávkám

 Exterier 
25. dubna 2018 11:57 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Palety nemusejí sloužit jen k výrobě zahradního nábytku Internet
Nemusíte mít hned velké množství palet a být extra šikovný, abyste si z dřevěných palet udělali zajímavý prvek na zahradu. I s jednou paletou se dají dělat divy. Máme pro vás pár tipů, které by měl zvládnout opravdu každý.

Dřevěné palety se mezi lidmi těší velkému zájmu. Proměňují je doslova v designové kousky. Dá se z nich vyrobit krásný nábytek od konferenčních stolků přes sedací soupravy až po postel do ložnice. Ne každý má ale k dispozici dostatek palet a ne každý je natolik zručný, aby výsledek opravdu stál za to.

Naštěstí existuje řešení. Máme pro vás pár skutečně jednoduchých nápadů, jak i s jednou paletou vytvořit zajímavou věc pro vaši zahradu. Bude nejen hezká, ale hlavně praktická.

Přehledný zeleninový záhon

Pokud pravidelně sadíte zeleninu, víte, jaká je s tím práce. Musíte udělat přehledné řádky, protože když nasadíte zeleninu zkřiva, může se vám stát, že brzy nebudete mít přehled, co kde roste.

Jedna jediná paleta tento problém vyřeší. Stačí ji položit na zem, zasypat otvory mezi jednotlivými deskami zeminou a vysadit zeleninu po řádcích podle svého gusta. Díky tomuto fíglu se vám nikdy nezačne plést salát mezi špenát a ředkvičky nesmícháte s cibulí. Pokud máte k dispozici více palet, můžete takto vytvořit hned několik záhonů najednou. Paletový záhon má ještě jednu výhodu - usnadní vám práci s pletím.

Malý balkon plný květin

Máte v bytě malý balkon, na který se sotva vejde stolek s židličkou, ale rádi byste se kochali pohledem na květiny? S paletou to není problém.

Stačí ji opřít o zeď a mezi prkny vytvořit "truhlíky". Stačí šikovně doplnit pár desek, případně vytvořit dno "truhlíku" pevnou fólií. Pak si už můžete paletu osázet podle libosti. Někdo dá přednost skalničkám, další záplavě květů a jiný zde bude pěstovat třeba jahody. Místa tento záhon zabere opravdu minimum. Jak udělat z balkonu místo, na které se budete každý den těšit, jsme psali zde.

Nářadí na svém místě

Jedna paleta stačí i na to, abyste si vyrobili praktickou stěnu na ukládání zahradnického nářadí. Paletu můžete nechat v původním stavu, nebo ji natřít  nějakou barvou. Pak si vyberte místo, kam paletu pověsíte.

Když má paleta své místo, stačí už jen na desky připevnit různé háčky a držáky, podle toho, co budete potřebovat zavěsit. Všechny pracovní pomůcky tak budou mít své místo a vám se už nikdy nestane, že budete půl dne hledat zašantročené zahradnické nůžky nebo motyku.

Houpací postel

Pokud máte doma děti, ocení houpací postel zavěšenou na stromě. Stačí vzít jednu paletu a uvázat ji pomocí lan bezpečně na strom. Aby byla postel pohodlná, dejte nahoru molitan nebo malou matračku.

Děti budou tuto postel ve vzduchu milovat a už je nebudete muset přemlouvat, aby si po obědě na chvilku zdřímly.

Vekovní bar

Pomocí jedné či dvou palet můžete na svou terasu vytvořit i praktický bar. Paletu postavte, nahoru upevněte pracovní desku a ostatní desky upravte podle potřeby. Některé třeba vyřežte pilkou - vznikne vám tak větší prostor. Vystačíte si ale i se systémem háčků, na které zavěsíte vše potřebné - nářadí ke grilování, utěrku, chňapku a podobně.

Při výrobě baru se zaměřte hlavně na to, aby byl tento kousek nábytku opravdu stabilní. Byla by věčná škoda, pokud by se převrátil a vše, co v něm máte, by se rozbilo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47