Umělé dřevo využijete na terase i na chodníku k bazénu

 Tipy a inspirace 
24. dubna 2018 11:27 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Desky z něj jsou odolné vůči vlhku i povětrnostním vlivům Pexels
Rádi byste měli dřevěnou terasu, chodník k bazénu, podlahu lodžie či balkónu, plot nebo zahradní domek ze dřeva, ale bojíte se, že by neodolaly povětrnostním podmínkám? Řešením může být umělé dřevo.

Jedná se o materiál, který zachovává příjemný vzhled dřeva, ale nemá některé jeho negativní vlastnosti. Zejména ho oceníte na místech, kde se ke dřevu dostává vlhkost. Jedná se vlastně o spojení dřeva a plastu. Zjednodušeně řečeno, vzniká spojením dřevité součásti v podobě granulátu, nebo moučky s termoplastickými materiály a některými přídavnými látkami.

Podíl dřevěné složky je 60 až 70 procent. Podobných materiálů se vyrábí více značek a každý výrobce má vlastní recepturu. Umělé dřevo se snaží co nejvíce napodobit vzhled dřeva. Prkna se vyrábějí s různým povrchem – od hladkého či pískovaného až po malé či velké drážky. Nejkvalitnější prkna jsou od přírodního dřeva na první pohled nerozeznatelná.

Vlastnosti umělého dřeva vás nadchnou

Umělé dřevo totiž má vynikající užitné vlastnosti, které ho předurčují k použití i tam, kde může být dřevo komplikované na údržbu. Desky z něj jsou odolné vůči vlhku i povětrnostním vlivům, a to včetně mrazu. Nemění barvu, jsou vzhledově i na dotyk příjemné a také méně hořlavé než dřevo.

Jsou také odolné vůči škůdcům, plísním a hnilobě. Při práci s umělým dřevem se nemusíte bát třísek. Materiál není šetrný jen k vašim rukám, ale také k životnímu prostředí, neboť obě složky, ze kterých se skládá, jsou v podstatě odpadem. Umělé dřevo je také stoprocentně recyklovatelné.

Na čištění stačí obyčejná voda

Desky se také snadno udržují. K čištění stačí voda a na rozdíl od dřevěných prken je není nutné pravidelně natírat. Z umělého dřeva se vyrábějí jak plná prkna, tak jejich dutá varianta, která je levnější. Záruka na umělé dřevo je podle typu a výrobce desek až 25 let.

Škála možného použití je široká. Kromě zmíněné terasy (jaký materiál lze použít na terasu jsme psali zde), chodníku, lodžii, balkónu, plotu či zahradního domku využijete umělé dřevo také na obklady fasád a interiérů nebo na montáž zábradlí a ohrad.

Umělé dřevo lze využít všude tam, kde byste nejraději měli klasické dřevo, ale kde by bylo vystaveno vlhkosti a dalším negativním vlivům, které by snižovaly jeho životnost. Umělé dřevo našlo využití i v průmyslové výrobě, například jako materiál tvářecích forem na plech nebo pro slévárenské modely.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve